Mainos

Myrsky edennyt jo Itä-Eurooppaan

Euroopassa riehuvat myrskytuulet etenevät itään. Pahimmillan tuuli puhaltaa jopa yli 50 metriä sekunnissa.

Läntistä Eurooppaa riepottelut rajumyrsky on ehtinyt jo itäiseen Eurooppaan.

Paikoitellen jopa 53 metrin sekuntivauhtia puhaltanut puhuri on kiskonut irti puita, kaatanut voimalinjoja ja aiheuttanut ainakin 44 ihmisen kuoleman eri puolilla Eurooppaa.

Talvimyrskyn eturintama aiheutti suurta tuhoa Ukrainan länsiosassa. Kaatuneet voimalinjat pysäyttivät automaattisesti Druzhba-öljyputkea syöttävät pumput, ja venäläisen öljyn toimitus Ukrainasta länteen keskeytyi useiksi tunneiksi. Myös sadat ukrainalaiskylät jäivät ilman sähköä ja sähköjunaliikenne pysähtyi.

Rajuilman aiheuttamat liikenneonnettomuudet, sortumat ja tuulen lennättämä romu ovat surmanneet ihmisiä Britanniassa, Saksassa, Ranskassa, Hollannissa, Tshekissä ja Puolassa. Myrsky on katkonut sähköjä ja myös sotkenut liikennettä maalla, merellä sekä ilmassa.

Britanniassa myrsky oli pahin sitten vuoden 1990. Ainakin 12 ihmistä on kuollut ja sadat tuhannet kodit ovat edelleen ilman sähköä. Liikenteessä Heathrow'n lentokentältä on katkoksia ja monet tiet ovat poikki.

Junaliikenne Saksassa alkoi palailla normaaliksi eilisen jälkeen. Eilen Saksan kansallinen rautatieyhtiö Deutsche Bahn katkaisi ensimmäistä kertaa historiansa aikana kaiken junaliikenteen maasta, koska radoille kaatuneet puut aiheuttivat vaaraa.

Yksitoista ihmistä kuoli ja 200 loukkaantui Saksassa ankarassa talvimyrskyssä, jollaisia maassa koetaan korkeintaan kerran 10:ssä tai 20 vuodessa. Puolan viranomaiset kertovat kuudesta myrskyn aiheuttamasta kuolemantapauksesta, niin ikään kuusi on saanut surmansa Hollannissa ja neljä Tshekissä. Ranskassa kerrottaan kolmen ihmisen kuolleen ja Belgian viranomaiset raportoivat kahdesta kuolemantapauksesta.

Tshekissä yli miljoona ihmistä oli ilman sähköä. Hollannissa Punainen Risti pystytti tilapäissuojia liki 5000 junamatkustajalle, jotka jäivät liikennemottiin kun junaliikenne katkaistiin.

Ilmatieteilijät raportoivat jopa 60 metriä sekunnissa puhaltavista myrskytuulista Tshekin korkeimman vuoren Snezkan huipulla.

Viranomaisten mukaan suurimman vaaran ihmisille ja omaisuudelle muodostavat tulvavedet ja myrskyn kaatamat puut. Ihmisiä onkin kehotettu pysyttelemään sisätiloissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.