Mainos

Myrkytystietokeskus: Hyvänmakuiset lääkkeet tulisi kieltää

Myrkytystietokeskus kieltäisi kokonaan aikuisille tarkoitetut hyvänmakuiset lääkkeet.

Ylilääkäri Kalle Hopun mukaan lapsille maistuvat lääkkeet lisäävät myrkytysriskiä. Hyvältä maistuvat aikuisten käsikauppasärkylääkkeet ovat lapsiperheissä hankalia siksi, että niitä on kotona yleensä jatkuvasti, ja niitä saatetaan ostaa varastoon. 

Lisäksi harva tietää, kuinka vaarallisia vaikutuksia esimerkiksi parasetamolilla on, jos sitä otetaan liikaa. Väärinkäytöstä voi seurata esimerkiksi vakavia maksavaurioita, jos hoitoon ei lähdetä nopeasti.

– Aikuisille tarkoitettu pakkaus hyvänmakuista parasetamolia voi olla vaarallinen pikkulapselle, jos lapsi pääsee siihen käsiksi, Hoppu sanoo.

Parasetamolituotteiden lisäksi markkinoilla on myös muita hyvänmakuisia aikuisten käsikauppalääkkeitä, kuten asetosalisyylihappoa hyvänmakuisina rakeina. Myös aikuisten asetosalisyylihappovalmisteista lapset voivat melko helposti saada vakavan myrkytyksen.

Hopun huoli lääkemyrkytyksistä kumpuaa historiasta. 

– 1950-1960-luvuilla pikkulasten myrykytyskuolemat lisääntyivät, kun lääkkeet alettiin valmistaa ranskanpastillien muotoisiksi ja niihin laitettiin sokerikuorrutus. Sittemmin hyvänmakuiset lääkkeet poistuivat markkinoilta, mutta nyt ne ovat tulleet takaisin. Vanha vaara uhkaa, Hoppu varoittaa.

"Siedettävä maku riittää lapsille"

Lapsillekaan tarkoitettujen lääkkeiden ei Hopun mielestä pitäisi olla hyvänmakuisia.

– Hyvänmakuiset lääkkeet ovat vaarallisia, koska niitä saatetaan syödä kuin karkkia. Ymmärrän, että lapsia on hankala houkutella ottamaan pahanmakuisia lääkkeitä, mutta lääkkeen maku saisi olla korkeintaan siedettävä, Hoppu sanoo.

Esimerkiksi eräiden parasetamolia sisältävien kipulääkkeiden maku on Hopun mukaan turhan hyvä. Viime vuonna Myrkytystietokeskus sai kaikkiaan 980 parasetamolimyrkytyksiä koskevaa puhelua, joista puolet koski alle 6-vuotiailla epäiltyä myrkytystä.

Keskuksen tekemän tutkimuksen mukaan 2000-luvulla 60 prosenttia pikkulapsia koskevien parasetamolikyselyiden kasvusta johtui juuri hyvänmakuisista valmisteista. Hyvänmakuisia valmisteita syöneet lapset olivat myös iältään vanhempia kuin tavallisia valmisteita syöneet, mikä viittaa siihen että lapset olivat ottaneet lääkkeitä tarkoituksella, ”karkkeina”.

Apteekissa ilman reseptiä myytävä pakkaus lasten parasetamolia ei sisällä lapselle vaarallista annosta, eikä vakavia parasetamolimyrkytyksiä ole Suomessa todettu lapsilla viime vuosina. 

– Riski syntyy siitä, jos kotona on jemmassa monta lasten pakkausta, Hoppu sanoo.

Sen sijaan pikkulapsille tarkoitetut antibiootit, kuten amoksilliini aiheuttavat paljon vähemmän ongelmia, vaikka lapsi sen mausta pitäisikin.

– Antibiootteja säilytetään kodeissa vain kuuriluontoisesti, eikä esimerkiksi amoksilliini yliannoksenakaan ole kovin vaarallinen, Hoppu sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja