Myrkytyskuolemien aiheuttajina kipulääkkeet ja autokemikaalit

Suuri osa myrkytyskuolemista johtuu ihmisten tietämättömyydestä ja välinpitämättömyydestä. Kuopiossa viime viikolla tapahtuneessa kuolintapauksessa nuori kuoli kipulaastarin sisältämän fentanyylin yliannostukseen.

Kipulaastaria käytetään muun muassa syöpähoidossa kivunlievitykseen. Se on tarkoitettu pidettäväksi iholla, jolloin lääkeaine imeytyy ihon läpi pitkän ajan kuluessa. Väärinkäytettynä - esimerkiksi imeskeltynä tai suoneen pistettynä - yhdessä laastarissa on 8-16 tappavaa annosta fentanyyliä.

– Ainemäärät ovat niin pieniä, että ihmiset eivät tajua sitä. Ei puhuta milligrammoista, vaan mikrogrammoista. Jos on sokeripalan kokoinen ainemäärä fentanyyliä, siinä on 12 000 annosta, sanoo oikeuskemian professori Erkki Vuori.

Tällaisiin kipulääkkeisiin liittyy laillisessakin hoidossa riski. Siksi esimerkiksi sairaalahoidossa olevaa potilasta tarkkaillaan jatkuvasti, jos kivunlievitykseen käytetään kyseisiä lääkeaineita.

Myrkytyskuolemat ovat kaksinkertaistuneet 30 vuodessa. Kuolemia ovat lisänneet eniten huume- ja lääkemyrkytykset, mutta yleisin myrkyttäjä on edelleenkin alkoholi.

Suomalainen erikoisuus - metanolimyrkytys

Tietämättömyyttä ja välinpitämättömyyttä osoittaa myös se, että vuosittain suomalaisia kuolee metanolimyrkytykseen. Metanoli on autokemikaaleissa käytetty alkoholi, joka on hengenvaarallista nautittuna.

– Tämä on suomalainen erikoisuus, sillä muualla maailmassa ei ymmärretä, miksi täällä juodaan korvikealkoholia, Vuori kertoo.

Huumausaineresepti tulee aina saada lääkäriltä. Tässä Vuori kiirehtisikin reseptitietokantaa, joka kertoisi suoraan lääkärille ja apteekille jokaisen henkilön reseptihistorian.

– Jotkut kulkevat lääkäriltä toiselle hakemassa näitä erikoisreseptejä. Pitäisi olla olemassa sähköinen reseptikanta, josta nähtäisiin, hamstraako joku näitä aineita.

Vuoren mukaan apteekeissa huomataan joskus jonkun hakevan tiettyä lääkettä useampaan kertaan, mutta apteekkihenkilökunta ei voi tehdä mitään, koska henkilöllä on lääkkeeseen laillinen resepti.

Lue myös:

    Uusimmat