Myrkytysepäilyt lisänneet kiinnostusta kuolinsyiden tutkimiseen

Ylöjärvellä tapahtuneet myrkytyskuolemat ovat lisänneet suomalaisten kiinnostusta kuolinsyihin.

Helsingin yliopiston oikeuslääketieteellisen laitoksen johtaja Erkki Vuori kertoo, että Suomessa tehdään oikeuskemiallisia tutkimuksia tänä vuonna enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Erityisesti insuliinin määrään liittyviä selvityksiä tehdään entistä useammin.

- Ylisen kuntoutuskeskuksen tapaukset ovat lisänneet ihmisten kiinnostusta siihen, millainen lääkitys heidän omaisellaan on ollut, Vuori sanoo.

Esimerkiksi Oulun läänissä selvitetään parhaillaan neljää myrkytysepäilyä. Selvitykset aloitettiin omaisten pyynnöistä. Myrkytysepäilyistä kertoi perjantaina Ylen uutiset.

Oulun läänin lääninoikeuslääkäri Terttu Särkioja toteaa, että tutkintapyynnöt ovat yksittäistapauksia.

- Ne ovat tulleet syystalven aikana eri puolilta lääniä, hän kuvailee.

Myös Särkioja näkee omaisten kiinnostuksen taustalla Ylisen kuntoutuskeskuksessa Ylöjärvellä viime kesänä tapahtuneet myrkytykset. Kahden heinä-elokuussa kuolleen kehitysvammaisen elimistöstä löytyi ruumiinavauksessa tavallista suuremmat määrät insuliinia.

Suomessa tehdään paljon myrkkyselvityksiä

Lain mukaan oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus tehdään, jos henkilö epäilee, että hänen omaistaan on hoidettu huonosti tai hoidossa on tehty virhe. Vuoren mukaan omaisten hoitovirhe-epäilyt ovat lisääntyneet jo ennen Ylisen tapahtumia.

Suomessa kuolee vuosittain noin 48000 ihmistä. Heistä lähes 11000:lle tehdään ruumiinavaus. Noin 13 prosentille vainajista tehdään samalla täydellinen myrkkyselvitys.

- Se on kansainvälisesti erittäin korkea luku. Toksikologisia tutkimuksia tehdään Suomessa selvästi enemmän kuin esimerkiksi muissa Pohjoismaissa, Erkki Vuori kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat