Mainos

Myrkkyyn kuolleet ketut tuhotaan polttamalla

Pohjanmaalla botuliinimyrkytykseen kuolleet turkiseläimet tuhotaan polttamalla paikan päällä Kruunupyyssä viikonloppuna. Ruhojen tuhoaminen erityisessä käsittelylaitoksessa hylättiin teknisesti mahdottomana.

Tuhannet viime viikonloppuna Pohjanmaalla botuliinimyrkytykseen kuolleet turkiseläimet tuhotaan polttamalla paikan päällä Kruunupyyssä viikonloppuna, kertoi osastopäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä tänään illalla.

Ruhot ovat olleet väliaikaisesti varastoituina rehusekoittamon alueella Kruunupyyn Teerijärvellä.

Hävittämistoimessa paikan päällä ovat mukana sekä palo- että eläinlääkintöviranomaiset.

Husu-Kallio muistuttaa, että polttaminen on perinteinen hävittämistapa, ja että se on varmin tapa hävittää sekä bakteerit, niiden itiöt ja myrkky. Hävittämispaikan lähellä asuvien ei hänen mukaansa tarvitse olla huolissaan mahdollisista terveysriskeistä. -Ei varmasti tarvitse. Sitä ei missään tapauksessa tarvitse pelätä, Husu-Kallio vakuuttaa.

Poltto olisi rikkonut laitoksen

Suuririskiseksi eläinjätteeksi luokitellut eläinten ruhot ja tartunnan lähteenä oleva rehu piti alun perin hävittää tähän tehtävään tarkoitetussa erityisessä käsittelylaitoksessa, mutta tästä ajatuksesta luovuttiin. -Perjantain aikana selvisi, että saastuneen rehun hävittäminen suuririskisen eläinjätteen käsittelylaitoksessa on teknisesti mahdotonta. Siinä on liian paljon rasvaa ja lisäksi siinä on sellaisia ainesosia, jotka olisivat tuhonneet laitoksen, osastopäällikkö Jaana Husu-Kallio kertoi.

Yksimielisten viranomaisten mielestä ruhoista ja saastuneesta rehusta on kuitenkin päästävä eroon mahdollisimman nopeasti. -Parasta olisi tietenkin ollut, että meillä olisi ollut paikka, missä jäte olisi voitu polttaa laitoksen sisällä. Mutta nyt se ei käytännön syistä ollut mahdollista.

Ruhojen hävittäminen Ekokemin ongelmajätelaitoksella Riihimäellä olisi puolestaan vaatinut kolmen viikon odottelun. -Kaikki varmasti ymmärtävät, että ruhoja ei voi enää jättää odottamaan luontoon eikä mihinkään muuallekaan, Husu-Kallio huomautti.

(MTV3-STT)

Katso myös Raimo Pitkäsen juttu aiheesta
(Kymmenen uutiset 11.10.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.