Mainos

Myrkkysienet tuntemattomia lähes joka toiselle

Suomalaisista lähes puolet ei tunnista metsässä myrkkysientä. MTV:n kyselyyn puoleenpäivään mennessä vastanneista yli 2000 ihmisestä 55 prosenttia kertoi tunnistavansa myrkylliset sienet - eli lähes 45 prosenttia ei niitä tunne.

Ummikoksi myrkkysienten kanssa tunnustautuvat perustelevat vastaustaan seuraavasti:

- Tunnistan kyllä joitain myrkyllisiä sieniä, mutta kuitenkin olisin liian epävarma menemään sieneen yksin. Toki hyvä nyrkkisääntöhän on: älä poimi sientä lainkaan, jos et ole satavarma, että se kelpaa syötäväksi.

- Tunnistan jonkun myrkyllisen sienen mutta vain pienen osan myrkyllisistä sienistä, siksi kerään vain tuttuja ja tunnettuja sieniä

- Tärkeintähän on tietää, että sieni EI OLE myrkyllinen. Eli tunnen kyllä sieniä, joita voi syödä turvallisesti.

Ne taas, jotka kertovat tuntevansa suomalaisia myrkkysieniä, kirjoittavat seuraavasti:

- Kaikkien sienten kanssa tarvitaan aikaa ja useita tunnistuskertoja ennen kunnollista tunnistamista. Vähitellen sienet pystyy kategorisoimaan, mutta vain aktiivisen tutkimisen myötä. Tietyt "peruslajit" tulevat toki tutuksi valistuksen kautta, mutta siltikin havaitseminen erilaisissa ympäristöissä aiheuttaa jo lisää haastetta tunnistukselle. Metsä on täynnä myös myrkyttömiä ns. "vähäarvoisia" sieniä, jotka kuuluvat myrkyllisten tapausten kanssa yhtä lailla metsään jätettävien joukkoon. Ja perussääntönä keräämisessä on tietenkin se moneen kertaan mainittu varma tunnistus.

- Lapsena Sata sientä-kirja oli ahkerassa käytössä. Nyt aikuisena sieniä on mukava opettaa lapsillekin. Muutamat tappavan myrkylliset on ainakin hyvä opetella. Vanhoissa sienikirjoissa on jo osittain vanhaa tietoa.

- Jo aikoinaan koulussa opetettiin valkoiset sienet myrkyllisiksi ja sienikirja mukaan metsään jos epävarma!

Eilen uutisoitiin neljän ihmisen kamppailevan hengestään syötyään valkoista kärpässientä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.