Mainos

Myrkkypilvi pelästytti Jyväskylässä

Hengitystä lamaannuttavaa typenoksidia pääsi ilmaan alumiinin käsittelyssä tapahtuneen häiriön takia. Vaara oli ohi muutamassa tunnissa.

Vaarallista typenoksidia on levinnyt ilmaan Komasin pintakäsittelylaitoksesta Jyskän kylässä Jyväskylän maalaiskunnassa aamulla. Poliisi eristi lähialueen vaaratilanteen ajaksi tiesuluin, ja alueella asuvia kehotettiin pysymään sisätiloissa. Vaaratilanne kesti reilut kaksi tuntia aamuseitsemästä lähtien.

Pelastuslaitos ei ole saanut ilmoituksia onnettomuudesta johtuneista henkilövahingoista. Typenoksidi on erittäin vaarallinen aine, koska se voi aiheuttaa ihmiselle hengityksen lamaantumista.

Komasin laitoksessa maalataan erilaisia teollisuustuotteita, joille tehdään pintakäsittelyä kemiallisilla pinnoitteilla. Vs. pelastusjohtajan Risto Helmisen mukaan keltainen typenoksidia sisältänyt pilvi pääsi syntymään, kun alumiinia käsiteltiin maalausta varten happoliuoksessa.

- Alumiini laskettiin noin 1000 litran altaaseen, jossa on typpi- ja rikkihapon seosta, ja normaalisti sitä pidetään siellä parikymmentä sekuntia.Nyt alumiinin altaaseen laskemiseen käytetty hissilaite jostain syystä jumiutui, ja alumiinia jäi altaaseen kohtuuttoman pitkäksi ajaksi. Tästä syntyi kellertävää pilveä, joka sisältää typenoksidia, Helminen kertoo.

Pelastuslaitos sai automaattihälytyksen paikalle, ja tehtaalle saavuttuaan palokunta havaitsi heti kaasupilven. Palokunta laimensi pilveä vesisuihkulla, ja hätäkeskuksen kautta annettiin tiedote vaaratilanteesta. Lisäksi poliisipartiot miehittivät lähitienoot, sulkivat katuja ja informoivat ihmisiä. Osin tilanteesta käytiin kertomassa myös ovelta ovelle.

Komasin pintakäsittelylaitos Jyskän kylässä Jyväskylässä 9.7.2007

Myrkkypilvi laimeni ilmaan parissa tunnissa, minkä jälkeen siitä ei Helmisen mukaan ollut enää vaaraa lähiympäristölle. Komasin tehtaassa onnettomuuden jälkityöt ovat jatkuneet, kun myrkyllisiä aineita on poistettu rakennuksesta ja happoaltaasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.