Mainos

Myrkkylelut ja -vaatteet pelottavat suomalaisia

Kuluttajaviraston mukaan vastuu tuotteista on elinkeinoharjoittajalla. Markkinoilla onkin jatkuvasti myynnissä määräysten vastaisia tuotteita.

Viranomaiset ja tavalliset kuluttajat ovat huolissaan myrkkyä sisältävien lelujen ja vaatteiden jatkuvasta lisääntymisestä Suomenkin kaupoissa. Myrkkyjä on löytynyt erityisesti kiinalaisista tuotteista. 80 prosenttia Suomessa myytävista leluista tulee Kiinasta.

Kuluttajaviraston mukaan vastuu on elinkeinoharjoittajalla, eivätkä pelkät pistokokeet riitä. Markkinoilla on jatkuvasti myynnissä määräysten vastaisia tuotteita.

Uusiseelantilaisen pikkupojan Kiinassa tehty pyjama syttyi tuleen, koska se sisälsi yli 900 kertaa sallitun määrän formaldehydi-nimistä myrkkyä. Tämä tieto on järkyttänyt maailmalla, mutta myös meillä Suomessa.

Formaldehydi tekee kankaasta helposti silitettävän, mutta voi aiheuttaa iho-ongelmia ja syöpää.

Uusiseelantilaisen pikkupojan yöpuku syttyi tuleen aiheuttaen pahoja vammoja.

Kuluttajaviraston tuoteturvallisuusryhmän johtaja Tomi Lounema kertoo MTV3:n uutisille, että formaldehydiä on löytynyt myös suomalaisista tuotteista. Lounema ei halua lietsoa paniikkia, mutta kertoo, että Suomessa on jatkuvasti määräysten vastaisia tuotteita.

- Aina kun tulee uusia toimijoita markkinoille, niin kaikki eivät tunne säännöksiä ja silloin valvonnassakin löydetään Suomestakin tuotteita, joissa on formaldehydia, kertoo Lounela.

Valtaosa leluista Kiinasta

Viime vuosina erityisesti kiinalaisten tuotteiden määrä Suomenkin kaupoissa on jatkuvasti lisääntynyt. Nyt peräti 80 prosenttia meillä myytävistä leluista valmistetaan Kiinassa.

Vajaa viikko sitten leluyhtiö Mattel joutui vetämään markkinoilta yli 18 miljoonaa vaarallista kiinalaista lelua, mutta vaatteiden myrkyt tulevat monelle yllätyksenä. Esimerkiksi Itäkeskuksessa ostoksilla ollut Tanja Järvinen sanoi jatkossa entistä tarkemmin katsovansa missä lastenvaate on valmistettu. Heli Mantere oli olettanut, että jos tuote on kaupassa myynnissä, se on turvallinen. Nyt hänkin aikoo tarkemmin tutkia mitä ostaa ja millä perusteella.

Tarjoustalon vaateosaston myyjän Irja Hiltusen mukaan usein haju paljastaa, jos tuote on viallinen tai esimerkiksi värillisen vaatteen jälkikäsittely on mennyt pieleen.

Vaikka hinta ei ole laadun tae, niin viime aikojen uutiset - niin myrkyistä kermassa, leluissa kuin lasten vaatteissakin - järkyttävät suomalaisia vanhempia. Eniten kuluttajia ärsyttää se, että tuotteesta vain harvoin löytyy tieto, missä maassa se on valmistettu. Made in China-lappua saa hakea, tilalle voi olla suomalaiselta kuulostava valmistuttaja. Täyttä varmuutta tuotteen alkuperästä ei saa ainakaan helposti selville.

Kiista tuotteiden turvallisuudesta on kärjistynyt jo kauppapoliittiseksi nokitteluksi. Kiina väittää, että EU yrittää suojella omia markkinoitaan. EU sanoo, että kyse ei ole kaupasta, vaan terveydestä. Virpi Kujansuun huoli on henkilökohtaisempi. Hän pelkää, että yksivuotias pienokainen nielee myrkkyjä.

Vanhemmat vaativatkin suomalaisia viranomaisia, esimerkiksi tullia kontrolloimaan tarkemmin millaisia tuotteita kauppojen hyllyille pääsee. Kuluttaviraston Tomi Lounema kertoo, että mitään ennakkohyväksyntää tuotteille ei ole.

- Viranomaisten toimesta tehtävää ennakkovalvontaa tuotteille ei ole, ei ole aikaisemmin ollut eikä ole nyt.Vastuu on täysin elinkeinonharjoittajalla itsellään ja se mahdollistaa sen, että jos ei halua noudattaa lakia niin aika pitkälle valitettavasti pääsee, ennenkuin jää kiinni, Lounema paljastaa

(Tanja Huutonen/MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.