Myrkkykohu: Evira kehottaa suomalaisia välttämään espanjalaisia kurkkuja

Espanjalaisia myrkytyksiä aiheuttaneita kurkkuja ei todennäköisesti ole tuotu Suomeen, kertoi Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Evira kuitenkin suosittelee ihmisiä toistaiseksi välttämään espanjalaisia kurkkuja.

Bakteeri päätyy vihanneksiin ulosteista

* Escherichia coli -bakteereita tavataan ihmisten ja eläinten suolistosta. Bakteerit ovat pääasiassa hyödyllisiä.

* Osa bakteereista on muuntunut siten, että ne voivat aiheuttaa ihmiselle suolistotulehduksia. Eräs tällainen taudinaiheuttaja on EHEC-bakteeri.

* Jos EHEC-bakteeria löytyy elintarvikkeesta, on se aina peräisin ulosteista.

* Vihannekset voivat saastua ulosteella virheellisen lannoittamisen tai likaisen kasteluveden takia.

Valtaosa Suomessa tässä kuussa myydyistä kurkuista on ollut kotimaisia. Esimerkiksi Ruokakeskon ja Lidlin valikoimissa on tällä hetkellä ainoastaan suomalaisia kurkkuja.

Espanjalaisista kurkuista löytynyt EHEC-kolibakteeri on aiheuttanut Euroopassa ruokamyrkytyksiä. Saksassa neljä ihmistä on kuollut myrkytykseen. Saastuneita kurkkuja on saatettu viedä Saksan lisäksi myös Tanskaan.

Evira kehottaa niitä matkailijoita, jotka ovat kärsineet Pohjois-Saksan matkan jälkeen verisestä ripulista, ottamaan välittömästi yhteyttä lääkäriin. Virasto muistuttaa, että vihannekset tulee aina pestä huolellisesti.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

Katso Anne Forssénin juttu (27.5.2011)

Lue myös:

    Uusimmat