Mainos

Myrkkyhoitajalle raskaita syytteitä jo 17:ttä päivää

Sarjamurhaajaksi epäilty helsinkiläinen perushoitaja vastasi jo 17:ttä kertaa raskaisiin syytteisiin Helsingin käräjäoikeudessa. Tuttuun siniseen villatakkiin pukeutunut 59-vuotias nainen kuunteli todistajia tarkasti mutta jälleen tyynenä.

Tänään käsiteltiin 85-vuotiaan naisen kuolemaa. Valtionsyyttäjä Leena Metsäpellon teonkuvaus oli hyvin samanlainen kuin aikaisemminkin : hän väittää perushoitajan myrkyttäneen uhrinsa tämän hoitoon kuulumattomilla lääkkeillä.

Hoitaja oli soittanut hätäkeskukseen ja kertonut, että hänen kotihoidossa oleva potilaansa on tajuton. Potilas kuoli myöhemmin sairaalassa. Ruumiinavauksessa naisesta löytyi joitakin bentsodiatsepiineja sekä mielialalääkettä, joista mitään hänelle ei ollut määrätty.

Perushoitajan puolustaja asianajaja Heikki Lampela sanoi oikeudenkäynnin tauolla, että nainen kiistää yhä syyllistyneensä mihinkään rikoksiin.

– Ja jos hän olisi antanut lääkettä, kyse olisi korkeintaan törkeästä pahoinpitelyistä. Katsomme, että uhrit ovat kuolleet tauteihin, Lampela sanoi.

"Ei tehokasta katumista"

Perushoitaja väittää, että potilaat ovat ottaneet lääkkeet itse tai joku muu on ne näille antanut. Potilaat ovat olleet yleensä vanhoja ja sairaita ihmisiä.

Syyttäjän mukaan näyttöä pitää arvioida kokonaisuutena. Perushoitaja on hoitanut potilaita tai ainakin ollut paikalla usein tapauksissa, joissa potilaista on myöhemmin löytynyt epäilyttäviä lääkkeitä.

Puolustus on vedonnut myös siihen, että henkirikosten tunnusmerkistö ei täyty tapauksissa, joissa perushoitaja on itse soittanut hätäkeskukseen.

– Hänen soittonsa eivät ole olleet niin sanottua tehokasta katumista vaan omien jälkien peittelyä, syyttäjä Metsäpelto sanoo.

Sekä hänen että Lampelan mielestä oikeudenkäynti on edennyt odotetusti.

"Sama kaava toistui"

Syyttäjät vaativat perushoitajalle rangaistusta kaikkiaan viidestä murhasta ja kahdeksasta muusta myrkytyksestä. Syytteen mukaan perushoitajalla oli vuosina 2004–2009 kolmetoista uhria. Heistä viisi kuoli.

Iltapäivällä oikeus alkoi käsitellä jälleen uutta syytekohtaa. Nyt kyseessä on murhan yritys.

– Asunnossa tapahtui sama kaava. Potilas oli saanut bentsodiatsepiinimyrkytyksen, ja sama hoitaja oli paikalla ja soitti hätäkeskukseen, jutun toinen syyttäjä kihlakunnansyyttäjä Jouni Peräinen sanoi oikeudessa.

Potilas jäi kuitenkin henkiin. Hän oli myös huomannut, että hänen asunnostaan oli katoillut omaisuutta.

Oikeudenistunnot jatkuvat maaliskuun loppuun.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.