Mainos

Myrkkyhoitajaksi epäillyn juttua puidaan oikeudessa

Suomessa täysin poikkeuksellinen murhasarjaoikeudenkäynti alkaa tänään Helsingin käräjäoikeudessa.

59-vuotiasta perushoitajaa syytetään viidestä murhasta ja kuudesta murhan yrityksestä. Väitetyt uhrit olivat hänen iäkkäitä hoidokkejaan.

Lisäksi naista syytetään kahdesta törkeästä pahoinpitelystä ja omaisuus- sekä huumausainerikoksista. Epäillyt teot ovat tapahtuneet Helsingissä vuosina 2004-2009.

Haastehakemuksen mukaan naisen epäillään antaneen uhreilleen hengenvaarallisia annoksia monenlaisia lääkeaineita, joita lääkäri ei ollut heille määrännyt.

Naisen epäillään käyttäneen teoissaan bentsodiatsepiinejä, opiaatteja, masennuslääkkeitä ja sydänlääkkeitä.

Oikeudessa puidaan muun muassa sitä, mistä hoidokkien myrkytystilat johtuivat ja mistä he ovat voineet lääkeaineet kehoonsa saada.

Eräässä tapauksessa hoitajan epäillään syyllistyneen kollegansa pahoinpitelyyn lorauttamalla tämän kahviin skopolamiinia, jota käytetään silmätipoissa ja matkapahoinvointilääkkeissä.

Syyttäjä vaatii elinkautista

Hoitaja kiistää syyllistyneensä rikoksiin. Hän on ollut vangittuna vajaan vuoden ja vaatinut aika ajoin pääsyä vapaaksi. Valmisteluistunnossa pari viikkoa sitten nainen esiintyi tyynesti eikä peittänyt kasvojaan kameroilta.

Syyttäjä vaatii hoitajalle elinkautista vankeusrangaistusta. Asianajaja Heikki Lampelan mukaan puolustus aikoo pyytää mielentilatutkimusta.

- Tämä ei ole kannanotto syyllisyyskysymykseen. Kyse on vakavasta rikosjutusta, joka on kokonaan kiistetty. Asiakkaan edun ja oikeuden turvaamiseksi mielentilatutkimus on asianmukaista pyytää siltä varalta, että hänet vastoin odotuksia todetaan syylliseksi, Lampela sanoi.

Jutun pääkäsittelyyn on varattu yhteensä 29 päivää. Loppulausuntojen aika on maaliskuun lopussa.

Syytetty on tuomittu aiemmin, esimerkiksi viime vuonna potilaansa korujen varastamisesta. Toissa vuonna hän sytytti tulipalon Meilahden sairaalan hississä ja sai tuomion vahingonteosta.

Hänet on tuomittu myös huumausaineeksi luokiteltavien lääkkeiden hallussapidosta. Nyt oikeudessa puitavat huumerikossyytteet koskevat samantyyppisiä lääkkeitä.

Naiselta löytyi lääkkeitä vielä silloinkin, kun hän siirtyi Helsingin poliisivankilasta Vantaan vankilaan oltuaan jo kuukausia tutkintavankeudessa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.