Mainos

Myrkkyä Kymijoen rannalla

Suomen ympäristökeskus on löytänyt supermyrkkyjä nyt myös Kymijoen rannoilta. Aiemmin dioksiinia ja furaania on tavattu vain pohjasyvänteistä. Nyt ensmmäistä kertaa ympäristömyrkkyjen takia kaksi uimarantaa on julistettu uintikieltoon. Kiellot koskevat lapsia.

Vasta heinäkuun alussa viranomaiset todistelivat uimakopin seinään niitaamassaan lapussa, että Vastilan uimarannan veden laatu on hygienisesti hyvä. Mutta nyt punaiset laput ilmoittavat dioksiinivaarasta. Uimaranta on tyhjentynyt uijista.

Ruotsinpyhtään Vastilassa yleisen uimarannan dioksiinipitoisuus ylitti kolminkertaisesti saastuneelle maa-ainekselle asetetun arvon. Korian Kallioniemessä vieläkin enemmän eli 12-kertaisesti.

Kymijoen päästöt ovat peräisin puun sinistysmisenestoainetta KY 5:ttä valmistaneesta tehtaasta. Se lopetti Kuusankoskella toimintansa jo 1984.

Dioksiineja on Suomen ympäristökeskuksen tutkijan Eija Saskin mukaan tutkittu jo monta kymmentä vuotta. Koko ajan on tullut lisätietoja niiden haittavaikutuksista.
- Kymijoen ongelma alkoi selvitä vasta 1990-luvun puolivälissä ja ongelman laajuus vasta tämän vuoden alussa, toteaa Saski.

Eläinkokeissa dioksiinin on todettu aiheuttavan syöpää ja muuttavan maksan entsyymitasoja. Mm. Korian Kallioniemessä lapsen terveys varantuu, jos hän saa suuhunsa 150 grammaa rantahiekkaa. Dioksiini tunkeutuu myös pikkulapsen ihon läpi.
(MTV3/Ulla Pulliainen)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.