Myös Yle vaatii korvauksia MV-julkaisun aiheuttamista ongelmista – "Kyse on sietämättömästä vihakampanjasta"

Myös Yleisradio vaatii työntekijänsä syytettyä vainoamista koskevassa jutussa korvauksia. MV-julkaisun toimien puimisessa siirryttiin oikeudenkäyntivaiheeseen. 

Kuultavan asemassa olevan Ylen avustaja, lakimies Rasmus Sotamaa sanoi oikeudessa, että jutussa on kyse Ylen työntekijään kohdistetusta sietämättömästä vihakampanjasta.

Video: MTV Uutiset seurasi paikalla Helsingin käräjäoikeudessa Ilja Janitskinin ja Johan Bäckmanin oikeudenkäynnin alkua.

"Yritti estää ammatinharjoittamisen"

Keskiviikkona Helsingin käräjillä alkaneessa jutussa ovat syytettyinä muun muassa MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin ja Venäjä-yhteyksistään tunnettu dosentti Johan Bäckman. Molemmat kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

– Tämä on poikkeuksellinen tapahtumaketju Suomessa tai jopa maailmalla. Kyse on ollut toimittajan työtehtävästä, josta kukaan ei osannut tällaisia seurauksia odottaa. Ylen työntekijään on kohdistettu toimia, jotka täyttävät näiden rikosten tunnusmerkistön tai informaatiovaikuttamisen tunnusmerkistön, Sotamaa sanoi.

Hänen mukaansa syytetyt ovat yrittäneet estää Ylen työntekijää harjoittamasta ammattiaan.

– Voidaan kysyä, onko tarkoitus ollut estää tietyistä aihepiireistä kirjoittaminen ja lähettää viesti Ylelle ja sen työntekijöille, ettei tietyistä aiheista kirjoitettaisi. Ja estää Ylen perustehtävää. Ylen näkemyksen mukaan on. On selvää, että kun vihakampanja kohdistetaan yhteen toimittajaan, tällä on myös pelotevaikutus suhteessa muihin toimittajiin.

"Työtehon laskusta vahinkoa"

Yle vaatii jutussa syytetyiltä yhteisvastuullisesti yli 9 000 euron korvauksia, sillä Ylelle on Sotamaan mukaan aiheutunut vahinkoa toimittajansa heikentyneen työtehon ja poissaolojen takia. Myös Ylen toimittaja vaatii jutussa noin 140 000 euron korvauksia.

Oikeuteen on myöhemmin määrä tulla todistajaksi muun muassa Ylen entinen päätoimittaja Atte Jääskeläinen

Lue myös:

    Uusimmat