Mainos

Myös Suomi valmiustilassa terrorismin vuoksi - joulu otollista aikaa iskulle

Terrori-isku Euroopassa jouluna on mahdollinen, mutta al-Qaidan uusin uhkaus tuskin aiheuttaa lisätoimenpiteitä. Näin arvioi strategian pääopettaja Juha-Antero Puistola Maanpuolustuskorkeakoulusta.

- Se on todettu, että nämä iskut ovat mahdollisia ja olemme länsimaissa olleet kohotetun valmiuden tilassa jo puoli vuotta.Seuraamme viranomaisten antamia tiedotuksia ja mahdollisia valppauskehotuksia.

Daily Mail uutisoi tänään, että al-Qaida olisi suunnitellut tekevänsä itsemurhaiskuja Euroopassa ja Yhdysvalloissa joulunpyhien aikana. Lehden mukaan suunnitelmista kertoivat Irakin viranomaiset, jotka ovat kuulustelleet vangittuja kapinallisia.

Irakin al-Qaida ei ole vahvoin

Puistolan mukaan Irakin al-Qaida ei ole kaikkein vahvoin al-Qaidan haaroista.

- Jos Irakin al-Qaida onnistuisi koordinoimaan tällaiset iskut ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja siten, että iskut vielä onnistuisivat, se olisi jossain määrin yllättävää. Mutta totta kai turvallisuusviranomaiset suhtautuvat kaikkiin varoituksiin nykyisin hyvin vakavasti, ja ne tutkitaan.

Puistola kertoo, että joulu on siinä mielessä yleinen aika uhkauksille, että koordinoidut terrori-iskut toteutetaan usein symboliseen aikaan.

- Lisäksi ihmisiä on silloin runsaasti liikkeellä. Näin ollen joulu voi myös tarjota mahdollisuuden aiheuttaa tuhoa kerääntyneiden ihmisten keskuudessa.

Tukholman isku hyvä tilaisuus pelotella

Daily Mail kertoo, että Irakin sisäministerin Jawas al-Bolanin mukaan Tukholman itsemurhaisku oli osa kapinallisten suunnitelmia. Puistolan mielestä liian hätäisiä johtopäätöksiä ei kannata tehdä.

- Riippumatta siitä, onko yhteyttä vai ei, tämä on Irakin al-Qaidalle otollinen tilaisuus tarttua siihen ja vahvistaa omia sanomisiaan. Yleensä terroristiorganisaatiolla on taipumus liioitella omia kykyjään. Tärkein tavoite on luoda vaikutelma pätevästä, globaaliin toimintaan kykenevästä organisaatiosta, ja usein yritetään luoda mielikuvaa jostain, mitä ei ole olemassa.

Terrorismin päävaikutuskeino on pelko.

- Tavanomaisilla pommeille aikaan saatu tuho ei tee niin suurta vaikutusta kuin pelko, jos se vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen. Terrorismin ase on myös mediajulkisuus. Mahdollinen tuho, vaikutus ihmisten käyttäytymiseen ja mediajulkisuus ovat yhdistelmänä sellainen, mitä terroristit joka tapauksessa hakevat.

Katso Juha Muurisen juttu Lappeenrannasta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.