Myös Saudi-Arabian kruununprinssi syyttää Irania Omaninlahden iskuista: "Iran ei kunnioittanut Japanin pääministerin vierailua"

1:13

Myös Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman syyttää Irania Omaninlahden öljytankkerihyökkäyksistä.

Kruununprinssi sanoo paikallisen median Asharq al-Awsatin haastattelussa, että Iranin hallinto ei kunnioittanut Japanin pääministerin vierailua Teheranissa. Prinssin mukaan Iran vastasi Japanin pääministerin diplomaattisiin pyrkimyksiin iskemällä kahteen tankkeriin, joista toinen oli japanilainen.

Iran on kiistänyt osallisuutensa iskuihin.

Kruununprinssi sanoi, ettei Saudi-Arabia halua sotaa, mutta se ei myöskään epäröi jos sen kansalaisia, suvereniteettia, alueellista koskemattomuutta tai sen elintärkeitä etuja kohtaa uhka.

Aiemmin Irania iskuista ovat syyttäneet Yhdysvallat ja Britannia.

Pian Britannian esittämien syytösten jälkeen Iranin ulkoministeriö puhutteli Britannian Iranin-suurlähettilästä. Iranin ulkoministeriön tiedotteen julkaissut Iranin valtionmedia IRNA kertoo, että suurlähettiläs kutsuttiin keskusteluun Britannian ulkoministerin esittämien syytösten takia. Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt on sanonut, että Iran on lähes varmasti tankkialuksiin tehtyjen hyökkäysten takana.

Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon mukaan Iranin syyllisyys selviää muun muassa tiedustelutiedoista ja käytetyistä aseista.

Tankkialukset lähtivät Omaninlahdelta

Hyökkäyksen kohteeksi joutuneet tankkialukset lähtivat lauantaina kohti Arabiemiraatteja.

Metanolia kuljettaneen Kokuka Courageous -japanilaistankkerin kerrottiin suuntaavan joko Khor Fakkanin tai Fujairahin satamaan. Viranomaislähde kertoi japanilaismedialle, että helposti syttyvää lastia pyrittäisiin satamassa siirtämään maihin.

Hyökkäyksen seurauksena tankkerilla syttyi tulipalo, joka saatiin kuitenkin nopeasti sammumaan. Yksi miehistön jäsenistä sai lieviä vammoja tulipalossa.

Useiden lähteiden mukaan myös toinen hyökkäyksen kohteeksi Omaninlahdella joutunut tankkialus, norjalaisomisteinen Front Altair lähti lauantaina Iranin aluevesiltä.

Iranilaisen uutistoimisto Isnan mukaan tankkeria hinattiin ja sitä suihkutettiin vedellä rungon jäähdyttämiseksi.

Tankkerin omistava norjalaisyhtiö on vahvistanut, että alus lähti Iranin aluevesiltä. Yhtiön mukaan miehistön 23 jäsentä ovat turvassa ja voivat hyvin.

Yhdysvaltain laivasto julkaisi hyökkäysten jälkeen rakeista kuvamateriaalia, joka sen mukaan esittää iranilaista partiovenettä poistamassa suutariksi jäänyttä magneettimiinaa toisen tankkerin kyljestä.

– Iran on tämän takana. Te näitte veneen. Ehkä yksi miinoista ei räjähtänyt, ja se olisi paljastanut Iranin syyllisyyden vuorenvarmasti, Trump sanoi Fox-kanavan haastattelussa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja