Myös Ruotsissa kohistaan johtajien palkoista - korotukset yli 15 prosenttia

Myös Ruotsissa johtajien palkat, taloudelliset kannustimet ja muut etuudet herättävät jatkuvaa närää tavallisten palkansaajien keskuudessa.

Länsinaapurissa ei helposti unohdeta esimerkiksi Nordean toimitusjohtajan Christian Clausenin asuntoetua, joka putkahti julkisuuteen vuosi sitten. Kävi ilmi, että Nordea oli Clausenin palkka- ja eläke-etujen lisäksi ostanut tämän käyttöön luksusasunnon Tukholman arvostetuimmalta alueelta. Hankintahinta oli 2,5 miljoonaa euroa ja vielä remonttirahat päälle.

Ruotsalaisten silmiin pisti myös tieto Clausenin tulevasta 11 miljoonan euron eläkepaketista. Nordean kannalta tilanne ei muuttunut yhtään paremmaksi yhtiön hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin kommentoitua asuntokauppaa rempseään tyyliinsä: - Nostaisin mieluusti hänen palkkaansa niin että hän voisi ostaa halutessaan useampikin asuntoja Tukholmasta, Wahlroos tokaisi.

Yhteenvetoja Ruotsin elinkeinoelämän johtajien palkoista ja muista työehdoista on tavan takaa Ruotsin mediassa. Mutta kohtuuttomiksi luonnehditut edut eivät koske pelkästään yritysmaailmaa. Myös monet kuntien ja maakäräjähallinnon johtajat tienaavat yhtä paljon kuin ministerit - ja monet jopa enemmän kuin maan pääministeri. Verkkokeskusteluissa tätä on paheksuttu erityisen paljon, koska kriisiytyvä julkinen sektori etsii epätoivoisesti säästökohteita muun muassa vanhusten hoivapalveluista.

Suomen tapaan myöskään ruotsalaisten pörssiyhtiöiden johtajien palkkakehitys ei ole mitenkään seurannut yleistä, maltillista palkkakehitystä. Dagens Nyheter-lehden tuoreen, viime vuotta koskevan yhteenvedon monet suuryritysten toimitusjohtajat saivat yli 15 prosentin palkankorotukset. Samalla ajanjaksolla työntekijöiden palkat nousivat 2,4 prosenttia ja toimihenkilöiden 2,7 prosenttia.

Lehti huomauttaa, että yhtiöihin säästörahansa sijoittaneilla pienosakkailla ei ole voimia eikä kykyä harjoittaa aktiivista omistajuutta. - Suuromistajat puolestaan istuvat useilla tuoleilla, heillä on läheiset suhteet keskenään ja he tukevat toisiaan, lehti kirjoittaa.

Sekä media että vihaiset yleisönosaston kirjoittajat eivät säästele sanojaan arvostellessaan johtajien ahneutta. On vaadittu kannustimien kieltämistä ja jopa palkkakattoa. Jotkut keskustelijat kuitenkin varoittavat yltiöpäisestä populismista, sillä globalisaatio on kiristänyt kilpailua pätevistä toimitusjohtajista. Monet peräänkuuluttavat elinkeinoelämältä järjenkäyttöä ja malttia johtajapalkkojen ja - etuuksien pitämiseksi kohtuuden rajoissa.

Lue myös:

    Uusimmat