Mainos

"Myös raha houkuttelee julkkiksia EU-vaaleihin"

MTV3:n vaaliasiantuntijan, dosentti Kimmo Grönlundin mukaan EU-vaalit keräävät runsaasti julkkisehdokkaita, koska koko maa on yhtä vaalipiiriä. Tällöin puolueet miettivät tiukasti sitä, millaiset ehdokkaat keräävät mahdollisimman paljon ääniä eri puolilla maata.

- Siitä en ole varma, kuinka halukkaita puolueet todella ovat siihen, että nämä julkkisehdokkaat tulevat valituiksi, Grönlund mietiskelee.

Mikä näitä politiikassa kokemattomia julkkiksia ajaa ehdolle vaaleihin?

- Julkisuus näyttää olevan huumetta. Myös taloudelliset seikat voivat motivoida. Tiedämme, että europarlamentaarikot tienaavat hyvin. Julkkis saattaa ajatella, ettei hänen tarvitse käydä erityisen kallista kampanjaa päästäkseen parlamenttiin ja käsiksi hyviin tuloihin.

Grönlund muistuttaa, että monet julkkiset ovat lopulta valituksi tultuaan kouliintuneet ihan varteenotettaviksi poliitikoiksi.

Hänen mukaansa muissa Pohjoismaissa tutkijat, poliitikot ja toimittajat ovat kritisoineet suomalaista vaalijärjestelmää, joka on omiaan lisäämään julkkisehdokkaiden määrä.

- Toisaalta, se ei nähdäkseni ole toiminut demokratialle haitallisesti. Toki murheellinen poikkeus on Tony Halme, joka ei ehkä lopulta kyennytkään kansanedustajan rooliin.

Puolueiden julkkisehdokkaisiin voidaan laskea ortodoksipappi Mitro Repo (sd.), toimittaja Johanna Korhonen (kesk.), entinen kilpauimari Jani Sievinen (sd.), toimittaja Petri Sarvamaa (kok.) ja pikajuoksija Johanna Manninen (kok.).

Grönlund hämmästelee Soini-kritiikkiä

Tutkija hämmästelee EU-vaaliehdokas Timo Soiniin kohdistuvaa rajua arvostelua.

Muun muassa kokoomuksen eurokansanedustajat ovat katsoneet, että Soini kalastelee helppoja irtopisteitä heittelemällä EU-vastaisia iskulauseita.

Eilen EU-vaaliehdokas Eva-Riitta Siitonen arvosteli kovin sanoin sitä, että Soini on menossa EU-parlamenttiin vastustamaan EU:ta.

Dosentti Grönlund hämmästelee kritiikkiä.

- Soini on sitä kautta halunnut ilmaista oman visionsa EU:n tulevaisuudesta ja silloin hän hakee kannatusta sellaiselle linjalle vaaleissa. En siis ymmärrä miksi Soinia pidetään jotenkin epäasiallisena. Kyllä EU-vaaleissa on oltava sekä Euroopan yhdentymiseen myönteisesti että kielteisesti suhtautuvia.

Grönlund ihmettelee kuitenkin Soinin halua palata eduskuntaan kesken EU-parlamenttikauden.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.