Myös PTT varoittaa ruuan kallistumisesta

Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen mukaan maailmanmarkkinatilanne heijastuu Suomeen nostamalla viljojen ja maidon hintoja.

Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos arvioi elintarvikkeiden hintojen nousevan ensi vuonna 3,5 prosenttia. Maidon, leivän ja lihan hintojen PTT arvioi nousevan ensi vuonna yli 5 prosenttia.

Viljojen hinnat ovat nousseet syksyn aikana maailmanmarkkinoilla ennätyksellisen korkealle. Myös voin, juuston ja maitojauheen maailmanmarkkinahinnat ovat moninkertaistuneet muutaman vuoden takaisiin pohjanoteerauksiin verrattuna.

PTT:n mukaan maailmanmarkkinatilanne heijastuu Suomeen ja viljojen ja maidon tuottajahinnat nousevat myös Suomessa. Kun elintarvikkeiden raaka-aineiden hinnat nousevat, nousevat myös elintarvikkeiden kuluttajahinnat.

Raaka-ainekustannuksen osuus ruuan kuluttajahinnasta on kuitenkin keskimäärinkin selvästi alle 20 prosenttia. PTT:n mukaan tämän takia tuottajahintojen nousulla ei voida perustella julkisuudessa esitettyjä jopa kymmenien prosenttien suuruisia nousuja ruuan hinnoissa.

Elintarvikeyhtiö Raision toimitusjohtaja Matti Rihko on puhunut jopa 20 prosentin hinnannoususta lähivuosina.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat