Mainos

Myös Paula Jones -asiakirjat julkisuuteen

Yhdysvaltain presidentin Bill clintonin naisseikkailuista on odotettavissa mahdollisesti uusia paljastuksia. Oikeus on nyt määrännyt myös Clintonia seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneen Paula Jonesin oikeudenkäynnin asiakirjat julkaistavaksi.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone päätti eilen aloittaa tutkimukset presidentti Bill Clintonin Lewinsky-seksiskandaalista. Edustajainhuoneen lakivaliokunta päätti jo tiistaina, että skandaalista löytyy riittävästi perusteita presidentin toimia koskeviin tutkimuksiin. Tutkimusten päätteeksi Clinton saattaa joutua syytteeseen valtakunnanoikeudessa.

Edustajainhuone hylkäsi eilen ensiksi demokraattien ehdotuksen tutkimusten laajuuden ja keston rajoittamisesta. Nyt tutkimusten tarkoituksena on selvittää, edellyttääkö Clintonin toiminta Lewinsky-jupakassa syytetoimia presidenttiä vastaan. Clinton on Yhdysvaltain historian kolmas presidentti, joka joutuu valtakunnanoikeuteen mahdollisesti johtavaan esitutkintaan. Torstain äänestystulos oli odotettu, koska republikaanisella puolueella on enemmistö edustajainhuoneessa. Silti myös monet Clintonin oman demokraattisen puoleen edustajat äänestivät tutkimusten aloittamisen puolesta.

-Mielestäni jokaisen pitäisi äänestää omantunnon ja periaatteidensa mukaan, Clinton itse sanoi ennen äänestystä. Samalla hän kiisti, että Valkoinen talo pyrkisi vaikuttamaan demokraattiedustajien äänestämiseen.

Clinton toivoo nopeaa tutkimusta

Presidentti Bill Clinton vetosi torstaina kongressiin, jotta hänen seksiskandaalinsa tutkimukset toteutettaisiin nopean aikataulun mukaisesti. Clinton sanoi toivovansa, että prosessin kulku osoittautuu "perustuslain mukaiseksi, reiluksi ja ripeäksi". Clinton kommentoi kongressin edustajainhuoneen seksiskandaalin tutkimispäätöstä tuoreeltaan Valkoisessa talossa.

Valtakunnanoikeus vielä kaukana

Tutkintaprosessi etenee nyt siten, että, kongressin lakivaliokunta ilmeisesti nimeää omat tutkijansa, joiden odotetaan saattavan työnsä päätökseen ensi vuoden alkupuolella. Tutkimuksen päätteeksi valiokunta päättää hyväksyäkö presidenttiä vastaan esitetyt syytteet. Tämän jälkeen syytteet joutuvat vielä koko edustajainhuoneen käsittelyyn ja mikäli edustajainhuoneen enemmistö hyväksyy ne, alkaa syytteiden käsittely valtakunnanoikeudessa. Sellaisena toimii kongressin ylähuone eli senaatti, jossa puheenjohtajana on korkeimman oikeuden puheenjohtaja.

Käsittelyn päätteeksi senaatti äänestää siitä, erotetaanko presidentti virastaan. Tähän tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö. Yhdysvaltain perustuslaki määrittelee valtakunnanoikeuteen asettamisen perusteiksi "suuriin rikoksiin ja väärinkäytöksiin" syyllistymisen. Maan yli 200-vuotisen historian aikana yhtäkään presidenttiä ei ole tämän perusteella erotettu. Mutta kaksi presidenttiä on tullut melkein erotetuiksi. Vuonna 1974 Richard Nixon erosi mieluummin itse kuin asettui vaaraan tulla erotetuksi Watergate-skandaalin vuoksi. Sata vuotta aiemmin Andrew Johnson selvisi syytteestä vain yhden äänen enemmistöllä senaatin äänestyksessä.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.