Mainos

Myös pandat hätää kärsimässä Kiinan järistysalueella

Kiinan maanjäristys ei ole ollut vain ihmisten, vaan myös eläinten tragedia. Järistys sattui pandojen tärkeimmällä suojelualueella.

– Alue on luonnonvaraisten pandojen tärkeintä suojelu- ja tukialuetta koko Sichuanissa. Jo viimeksi niiden kohtalo oli vaikea. Tämä tragedia ei siis koske vain siellä asuvia ihmisiä, kertoo MTV3 Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste.

Myöskään edellisen järistyksen tuhoja ei ole vielä saatu raivatuksi.

– Alueelle on erittäin vaikea päästä. Siellä on ollut nyt muun muassa mutavyöryjä ja tien sortumia. Yhden tiedon mukaan armeijan auto putosi vuorenrinteeltä rotkoon, kun tie loppui alta mutavyöryjen takia.

Pääministeri Li Keqiang on matkustanut paikalle tutkimaan tuhoja. Armeijan joukkoja on lähetetty sekä maitse että lentoteitse pelastustöihin.

Järistysalue on motissa

– Tiet ja junayhteydet ovat poikki, vettä ei tule, puhelimet eivät toimi, sähköt ovat poikki, talot ovat luhistuneet. Osa taloista on pienkerrostaloja, osa pientaloja. Tiedot alkavat vasta vähitellen selvitä, kun kyliin päästään paikalle. Missään nimessä alue ei ole asukastiheydeltään niin iso kuin alue, jossa edellinen järistys teki tuhojaan, Saraste kertoo puhelimessa.

Alueella pelätään edelleen jälkijäristyksiä. Ne voivat kestää jopa viikkoja.

Järistys on uutisoitu laajalti ja on ollut suurin puheenaihe myös muun muassa Shanghain suuressa autonäyttelyssä, jossa Saraste oli juttumatkalla järistyksen sattuessa.

Nyt vuorokauden aika pelasti

–Kiinassa tuhoisia maanjäristyksiä on tapahtunut tuon tuostakin, ja vaikka Japanissa järistyksiä on vielä tiheämmin, historian tuhoisimmat maanjäristykset ovat melkein kaikki Kiinassa. Tietysti rakentaminenkin on täällä vähän toisenlaista kuin Japanissa, eli talot sortuvat helpommin.

Hyvää tämänkertaisessa järistyksessä oli Sarasteen mukaan se, että se tapahtui lauantaina.

–Tässä oli onni onnettomuudessa mukana siinä, että järistys tapahtui lauantaina, jolloin lapset eivät olleet koulussa. Se tapahtui myös niin myöhään aamulla, että maalaiskylissä ei oltu enää nukkumassa. Eli talot eivät sortuneet nukkuneiden niskaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.