Myös KRP ihmettelee FBI:n murhakoodia

Yhdysvaltain liittovaltionpoliisi FBI on niin ymmällä vanhaan murhatutkimukseen liittyvästä tekstistä, että on joutunut turvautumaan yleisön apuun. FBI:n julkaisema todistusaineisto ei avaudu Suomen keskusrikospoliisillekaan.

FBI ei ole kyennyt tulkitsemaan koodikielellä kirjoitettua muistilappua, joka löytyi vuonna `99 41-vuotiaana murhatun Ricky McCormickin ruumiin taskusta.

Keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion linjapäällikkö, tutkija Mika Hansson ei myöskään saa selvää erikoisesta tekstijonosta.

- Ensisilmäyksellä se vaikuttaa yksinkertaiselta koodilta, joka selviäisi muutamissa minuuteissa. Mutta jos FBI ei saa sitä vuosienkaan jälkeen selville, on kyseessä selvästikin jokin monimutkaisempi kaava, Hansson toteaa silmäiltyään tekstiä pikaisesti.

Tekstissä toistuvat kirjainyhdistelmät vihjaavat Hanssonille, että kirjaimet tarkoittavat jotakin.

- On selvää, ettei tämä ole satunnaista tekstiä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tekstillä olisi jokin järjellinen merkitys, Hansson pohtii.

Hansson kertoo, että salakirjoitusten avaamiseen tarvittava aika vaihtelee todella paljon: jokin päälle päin aivan samantapainen teksti kuin tässä tapauksessa saattaisi selvitä muutamassa minuutissa, kun taas jotkut tapaukset eivät selviä koskaan.

- Tässä kyseisessä tapauksessahan ei tiedetä onko mitään salakirjoitusta tai koodausta oikeasti edes käytetty. On mahdollista, että tekstin on vain haluttu näyttävän siltä.

Hanssonin mukaan McCormickin tapauksessa on mahdollisesti käytetty päällekkäisiä koodaustapoja, jotka tietenkin hankaloittavat murtamista valtavasti.

- FBI on varmasti kokeillut tätäkin mahdollisuutta, joten aika vaikean haasteen edessä harrastajat ovat. Eihän sitä tietenkään koskaan tiedä, josko harrastajayrittäjien joukosta löytyykin joku, joka keksii tähän asti kokeilemattoman ja toimivaksi osoittautuvan koodausmenetelmän, Hansson toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat