Mainos

Myös Avi työnsi lusikkansa soppaan: Myymälävarkaan kiinniottoon ei saa suhtautua kuin sankaritekoon

Etelä-Suomen Aluehallintovirasto on ottanut kantaa työsuojeluviranomaisen roolissa koko viikon puhuttaneeseen tapaukseen, jossa kaupan myyjä taltutti myymälävarkaan ja raahasi tämän takaisin kauppaan.

Tapaus tallentui myymälän valvontakameraan. Myyjän toiminta on jakanut mielipiteitä: toisten mielestä hän toimi oikein ja mallikkaasti, toiset ovat taas kritisoineet hänen ottaneen ohjat liiaksi omiin käsiinsä.

Työsuojeluviranomaisen mukaan myyjän ei olisi pitänyt asettaa itseään vaaraan varasta taltuttaessaan.

– Myymälävarkaan kiinniottoon suhtaudutaan usein sankaritekona. Tästä ajattelumallista olisi syytä luopua, sillä kiinniottotilanteissa väkivallan riski on suuri. Erityisesti päihtynyt asiakas saattaa käyttäytyä hyvinkin arvaamattomasti, toteaa johtaja Kaarina-Myyri Partanen Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Hänen mukaansa työnantaja ei voi velvoittaa tai ohjeistaa työntekijöitä pysäyttämään myymälävarasta siten, että työntekijän turvallisuus vaarantuisi. Jos työnantaja edellyttää niin kutsutulta turvamyyjältä sitä, että tämä ottaa tarvittaessa varkaita kiinni, tulee työnantajan huolehtia, että se tapahtuu kenenkään terveyttä vaarantamatta.

Avista kuitenkin muistutetaan, että väkivallan uhan hallinnassa tärkeintä on vaarallisten tilanteiden ennaltaehkäisy, ei niinkään varkaiden kiinniottaminen. Keinoja ennaltaehkäisyyn ovat esimerkiksi kameravalvonta, vartijan näkyvä läsnäolo ja se, että myyjä näkee hyvin eri puolelle myymälää.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.