Mainos

Myöhästynyttä kopterihankintaa selvitetään

Puolustusvoimat on tilannut koptereita kuusi vuotta sitten, mutta yhtään kopteria ei ole vieläkään saatu.

Suomen huomattavasti myöhässä olevaa kuljetuskopterihankintaa ryhdytään selvittämään.

Puolustusministeri Jyri Häkämies (kok). on asettanut selvitysmiehen, jonka tarkoituksena on tehdä hankinnan vaiheiden arviointi. Tavoitteena on, että selvitystyö valmistuu ensi vuoden alkupuolella.

Selvitysmieheksi valittiin vuorineuvos Keijo Suila, joka toimi Finnairin pääjohtajana vuosina 1999-2005.

Puolustusvoimat tilasi ranskalaiselta NHIndustries-yhtiöltä kaksikymmentä NH90-kuljetushelikopteria vuonna 2001. Toimitusten piti alkaa jo lokakuussa 2004, mutta toistaiseksi Suomi ei ole saanut yhtäkään kopteria.

Helikopterit tilattiin yhdessä Ruotsin ja Norjan kanssa. Kaikkiaan ranskalaisyhtiöltä tilasi kuljetuskoptereita yhteensä 14 Euroopan maata, joista vain Ruotsi ja Saksa ovat toistaiseksi saaneet muutamia koptereita.

Selvitystyössä on määrä huomioida sekä tilaajan että toimittajan näkökulmat. Tarkoituksena on myös kerätä tietoa ja tehdä johtopäätöksiä tulevia hankintaprosesseja varten. Arvioinnissa ei oteta kantaa kuljetuskopterien tarpeellisuuteen.

Häkämies arvioi kuluvan kuluvan kuun alussa eduskunnan kyselytunnilla, että vasta kehitysvaiheessa olleen kopterimallin hankinta oli virhe. Häkämiehen mielestä pienen maan kannattaa mieluummin ostaa toiminnassa testattua tavaraa.

Suomi neuvottelee parhaillaan NHIndustries-yhtiön kanssa toimitusten viivästymisestä maksettavista korvauksista. Mahdollisista viivästyskorvauksista sovittiin helikoptereita tilattaessa, mutta Suomi ja NHIndustries ovat tulkinneet sopimuksen korvauspykäliä eri tavoin. Häkämies sanoi eduskunnassa, että sopu korvauksista pyritään saavuttamaan vielä tämän kuun aikana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.