Myöhästeletkö jatkuvasti? Näin onnistut muuttamaan tapasi!

Myöhästely on huono tapa, joka häiritsee muita ja harmittaa itseäsikin. Opit olemaan ajoissa, kun ensin ymmärrät miksi myöhästelet, asiantuntija kertoo Webmd.comille.

Joillekin ajoissa oleminen näyttää olevan melkein mahdotonta – huolimatta siitä, miten tärkeä tapahtuma on kyseessä. On tiedossa sitten häät, työhaastattelu tai treffit, he ryntäävät joka kerta ovesta ainakin kymmenen minuuttia myöhässä. Tunnistatko itsesi? Toivoisitko pystyväsi rikkomaan tämän kaavan?

– Myöhästelyllä et luo itsellesi parasta mahdollista mainetta. Ihmiset kokevat, ettei sinuun voi luottaa, joten myöhästely vaikuttaa sekä ihmissuhteisiin, että itseluottamukseesi. Kun olet motivoitunut muuttamaan tapasi, selvitä ensin, miksi ylipäätään olet aina myöhässä. Syyt voidaan yleensä luokitella psykologisiksi tai teknisiksi, psykologi Linda Sapadin sanoo.

Tekniset vaikeudet

Jos olet myöhässä joskus viisi minuuttia, toisinaan 40 minuuttia, on todennäköistä että myöhästelyn syy on tekninen. Se tarkoittaa sitä, ettet ole hyvä arvioimaan kauanko esimerkiksi automatka tai rutiinit, kuten suihkussa käynti, vie aikaa. Tässä on kyse huonosta suunnittelusta. Arviot tarvitsevasi vähemmän aikaa kuin todellisuudessa tarvitset.

– Sinun täytyy vain harjoitella arvioimista. Kirjoita muutaman viikon ajan ylös, kauanko arvioit jonkun tehtävän vievän aikaa ja katso sitten, kauanko siihen todellisuudessa meni. Jos tiedät, että hiusten kuivaamiseen menee 20 minuuttia, varaa siihen sen verran aikaa. Sellaisina päivinä, kun hiuspehkosi ei suostu yhteistyöhön, sinun tulee varata sille lisäaikaa, Sapadin selventää.

Opi sanomaan ei

Sinun on opittava kieltäytymään tehtävistä, jos tiedät, ettei aikasi riitä niiden suorittamiseen. Saatat olla hyvä ajankäyttäjä – mutta parhaatkin suunnitelmat kaatuvat, jos joku pyytää sinua tekemään ylimääräisen homman josta et osaa kieltäytyä. Tähän auttaa valmiiden iskulauseiden keksiminen. Kun joku tulee pyytämään jotain, mitä et ehdi tehdä, voit sanoa: "Haluaisin auttaa, mutta minulla on kiireellinen projekti kesken", tai "Minulla on tapaaminen puolen tunnin kuluttua. Voin auttaa sinua huomenna".

Jos valitset myöhästymisen

Jos olet aina esimerkiksi tasan kymmenen minuuttia myöhässä, ongelmasi on psykologinen. Saavut paikalle juuri siihen aikaan kuin haluat. Kysymys kuuluukin: miksi? Sapadinin mukaan vastaus riippuu persoonastasi.

– Joillakin kyse on vastustuksesta. Käytös on jäänyt päälle nuoruuden kapinoinnista. He eivät halua tehdä, mitä muut odottavat heidän tekevän. Toinen porukka on "kriisinlaatijat", jotka tekevät myöhässä olemisesta pienen krisiin. Nämä henkilöt eivät saa mitään aikaiseksi, ennen kuin heillä on hirveän kiireen aiheuttama adrenaliini päällä. Heillä pitää olla tulipalokiire, ennen kuin saavat itsensä liikkeelle, Sapadin kuvailee.

Luppoajasta murehtiminen

Useimmille myöhästely on seurausta siitä, että he ovat murehtineet etukäteen tilaisuutta, jonne ovat menossa.

– Ihminen saattaa olla huolissaan siitä, uskaltaako mennä johonkin tilaisuuteen ollenkaan tai pelkää menevänsä sinne liian ajoissa – joutuen olemaan tekemättä mitään, Sapadin kertoo.

Nämä henkilöt pelkäävät luppoaikaa ja hermostuvat turhaan odotteluun. Tiedät olevasi tässä kategoriassa, jos mieluummin tulet myöhässä hierontaan kuin kulutat minuuttiakaan odotushuoneessa.

Tähän psykologi ehdottaa ratkaisuksi sitä, että keksit luppoajalle mielekästä tekemistä. Mene tarkoituksella 10-15 minuuttia etukäteen paikalle ja odotellessasi lue vaikka kirjaa tai soita kaverille ja vaihda kuulumiset. Tämä on mielekästä ja tuottoisaa ja rohkaisee sinua olemaan ajoissa.

Kävele ulos ovesta

Lopuksi pettämätön kikka: lähde ovesta ajoissa. Sapadinin mukaan monet ihmiset välttelevät luppoaikaa "tekemällä vielä yhden asian" juuri ennen kuin heidän täytyy lähteä kotiovesta. Tämä on suurin myöhästelyä aiheuttava ongelma.

– Jos haluat päästä tästä tavasta eroon, niin sillä minuutilla kun ajattelet tekeväsi vielä yhden jutun ennen lähtöäsi – älä yksinkertaisesti tee sitä! Pysähdy ja lopeta, ota laukkusi ja lähde ulos, Sapadin kannustaa.

Teksti: MTV3/Helmi

Lähde: Webmd.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja