Mainos

Myö iäkkäämpien rintasyöpäseulonta kannattaa

Rintasyöpäseulonnan laajentaminen 60-69-vuotiaisiin naisiin on yhtä kannattavaa kuin 50-59-vuotiaiden seulonta. Terveydenhuollon menetelmien arviointiyksikkö FinOHTA arvioi, että 60-69-vuotiaille joka toinen vuosi tehtävä seulontatutkimus laskisi seulontaan osallistuneiden rintasyöpäkuolleisuutta neljänneksellä.

Keskimääräisen säästetyn elinvuoden hinnaksi arvioitiin 36600 markkaa, kun hoitokustannuksia ei laskettu mukaan. Rintasyöpä on yli 60-vuotiailla yhtä yleinen kuin nykyään seulottavissa ikäryhmässä. 60-vuotiaiden elinajan odote on pitkä, ja seulonta voisi osaltaan parantaa sitä. Arviointiryhmä ei kuitenkaan anna suosituksia seulontojen laajentamiseksi. -Ennen kuin ministeriö lähtee muuttamaan asetusta, on vielä selvitettävä, saisiko seulontojen laajentamiseen tarvittavilla miljoonilla suuremman terveyshyödyn joillakin muilla toimilla, sanoo neuvotteleva virkamies Risto Pomoell sosiaali- ja terveysministeriöstä. Aikaisintaan muutos voisi hänen mukaansa odottaa vuonna 2003.

Kustannusvaikuttavuus edelleen kiistanalaista

Rintasyöpäseulontojen kustannusten ja hyödyn arviointi on hyvin vaikeaa, ja FinOHTAn raporttikin perustuu parhaaseen arvaukseen, sanoo FinOHTAn päällikkö, tutkimusprofessori Marjukka Mäkelä. Arvioinnissa on lähdetty siitä, että 60-69-vuotiaiden seulontaan osallistuisi joka toinen vuosi 80 prosenttia kutsutuista eli lähes 109000 naista.

Tässä ikäryhmässä uusia syöpiä ilmaantuu noin 700 ja 10 vuodessa rintasyöpään sairastuneista kuolee 40 prosenttia. Seulonta estäisi näistä kuolemista 25 prosenttia. Näin on laskettu säästettävän vuosittain tässä ikäryhmässä kaikkiaan 600 elinvuotta. Seulonnan kustannukset ilman syövän hoitokustannuksia olisivat 21,8 miljoonaa markkaa, joten lisäelinvuoden hinnaksi saadaan 36600 markkaa.

Lääket.lis. ja kauppat.maist Tiina Leivo Helsingin yliopistosta epäilee, että säästetyn elinvuoden kustannukset on laskettu hyvinkin alakanttiin. Leivo on tutkinut 50-59-vuotiaiden seulontojen kustannusvaikuttavuutta aiemmin tänä vuonna julkaistussa tutkimuksessa, ja saanut säästetyn elinvuoden kustannuksiksi runsaat 80000 markkaa.

Varhain havaitun syövän hoito ei aina halvempaa

Seulonnoissa rintasyöpä löydetään yleensä pienempänä kuin muilla tavoin havaittaessa. Varhain havaitun syövän hoitoa on aiemmin pidetty keskimäärin halvempana kuin jo levinneen syövän hoitoa. Varhain havaitun syövän hoitotulokset ovat kiistatta parempia, mutta puhtaat markkamääräiset kustannukset eivät ehkä nykyisin olekaan enää pienempiä.

Käytännössä varhain havaitut syövät voidaan hoitaa rintaa säästävällä leikkauksella, joka on radikaalia rinnan poistoa kalliimpi, sanoo Leivo. Säästävällä leikkauksella parannetaan kuitenkin merkittävästi naisen elämänlaatua. Toisaalta rinnanpoistoleikkauksen jälkeen turvaudutaan yhä useammin plastiikkakirurgiaan, mikä puolestaan nostaa kustannuksia, sanoo Mäkelä.

Laitteita riittävästi mutta epätasaisesti


Suomessa on selvityksen mukaan seulonnan laajentamiseenkin riittävästi mammografialaitteita ja seulonnan hallitsevia ammattilaisia. Nämä ovat kuitenkin toistaiseksi jakautuneet kuntien kesken hyvin epätasaisesti. Kaikkiaan Suomessa oli viime vuonna käytössä 200 mammografialaitetta. Osa laitteista on vanhoja ja ne joudutaan vähitellen uusimaan.

Suomessa on noin 640 radiologian erikoislääkäriä, joista yli sadalla on mammografiaseulonnassa tarvittavaa erikoiskoulutusta. Tämä joukko on kuitenkin kasaantunut tietyille paikkakunnille, ja joillakin paikkakunnilla radiologeista on ollut huutava pula jo pitemmän aikaa. Radiologipula ei kuitenkaan ole arviointityöryhmän mielestä seulonnan laajentamisen esteenä, sillä kuvia voi lähettää sinne, missä on työhalukkaita radiologeja. Nykyisinkin radiologit tulkitsevat kuvia melko yleisesti erillistä palkkiota vastaan, ja harvemmin kuukausipalkalla.

Ikäryhmästä kolmannes seulotaan jo nykyisin

Suomessakin osa kunnista on tarjonnut seulontaa varsinkin vauraampina aikoina myös kaikille 60-69-vuotiaille naisille kahden vuoden välein. Esimerkiksi Turussa on seulontaa tarjottu kaikille 60-69-vuotiaiden ikäluokille, kun taas Helsingissä seulontaan ei ole kutsuttu yhtään kyseisen ikäryhmän ikäluokkaa.

Vuonna 1997 noin 24 prosenttia ikäryhmästä sai kutsun kunnan kustantamaan seulontaan ja noin 23 prosentille naisista on tarjottu seulontaa omalla kustannuksella. Noin 53 prosenttia ei saanut kutsua lainkaan. Itsemaksettavaan seulontaan osallistuminen on ollut 25-55 prosenttia alhaisempaa kuin kunnan kustantamaan. Kaikkiaan arvioidaan, että noin kolmannes 60-69-vuotiaista naisista tulee jo nykyään tavalla tai toisella seulotuksi.

Seulontoja tehdään ainakin 22 maassa

Jonkinlaisia rintasyöpäseulontaohjelmia on jo ainakin 22 maassa. Useimmissa näistä maissa seulonnan kohteena ovat 50-64- tai 50-69-vuotiaat naiset. Joissakin maissa suosituksissa ei ole mitään yläikärajaa. Innokkaimmassa seulontamaassa alin seulontaikä on 30 vuotta, seulontaväli on vain yksi vuosi, eikä yläikärajaa ole.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.