Mainos

Mykkänen varoittaa yrityksiä: Älä käy kauppaa firmojen kanssa, joilla on yhteyksiä Pohjois-Koreaan

Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok.) varoittaa suomalaisyrityksiä, että kannattaa olla varuillaan kun tehdään kauppaa kiinalaisten tai venäläisten yhtiöiden kanssa, joilla on Pohjois-Korea-yhteyksiä.

Mykkänen pitää epärealistisena Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uhkausta, että Yhdysvallat lopettaa kaupankäynnin niiden maiden kanssa, jotka käyvät kauppaa Pohjois-Korean kanssa.

– Yksi välimuoto Trumpin puheisiin viitaten on, että Yhdysvallat asettaa pakotteita niille yrityksille, jotka käyvät Kiinassa ja Venäjällä kauppaa Pohjois-Korean kanssa. Tällaisia menettelyjä se on tehnyt ennenkin esimerkiksi Kuuban ja Myanmarin kriisien yhteydessä, Mykkänen sanoo.

Kiinan osuus Pohjois-Korean viennistä on noin 90 prosenttia. Toinen merkittävä kauppakumppani on Venäjä.

– Tämä nousee varmasti enemmän esiin, että Venäjä myy Pohjois-Korealle hiiltä ja samaan aikaan Pohjois-Korea myy sitä eteenpäin Kiinalle, Mykkänen arvioi.

Mykkäsen mukaan kyse on käytännössä kahdesta kauppakumppanista, sillä esimerkiksi EU ei käy käytännössä kauppaa Pohjois-Korean kanssa.

Suomen ja Pohjois-Korean kauppa on Tullin mukaan olematonta. Tammi-kesäkuussa kauppaa ei käyty yhtään. Viime vuonna Suomen tuonti Pohjois-Koreasta oli arvoltaan 4 245 euroa ja vienti 1 534 euroa.

Täysin mahdoton tilanne

Mykkänen pitää Yhdysvaltain taloudelle täystyrmäyksenä, jos koko kauppa Kiinan kanssa pysähtyisi.

– Se olisi täysin mahdoton tilanne, hän sanoo.

Kiinan mahdolliset vastatoimet heijastuisivat Mykkäsen mukaan myös Eurooppaan ja koko läntiseen maailmaan, koska yhdysvaltalaiset yritykset toimivat myös Euroopan kautta.

– Suomenkin viennistä kolme neljäsosaa menee välituotteina muiden maiden tuottamiin lopputuotteisiin. Itse asiassa kaksi tärkeintä ostajaa välituotteiden kautta ovat nimenomaan Kiina ja Yhdysvallat.  

2:07

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.