Mykkäelokuvat näytillä Forssassa

Forssassa on syyskuun ensimmäisenä viikonvaihteena tarjolla Suomen ensimmäiset mykkäelokuvafestivaalit. Luontevan pohjan tapahtuma saa siitä, että kaupungissa entisöidään parhaillaan maan vanhinta pystyssä olevaa ja maaseudulle perustettua elokuvateatteria. Historiaa pengottaessa Forssa on osoittautunut suomalaisen elokuvan historian merkki- ellei peräti kulttipaikaksi. Forssan Eläväksi ja kauniiksi -yhdistys kerää voimia ja uskoa saadakseen "Dottin talon" entisöityä arvoiseensa kuntoon ja alkuperäiseen käyttöönsä: Forssan Elävien Kuvien Teatteriksi.

-Talon rakensi vuonna 1907 taidemaalari Albert Lindfors. Hän käytti sitä päivisin ateljeenaan ja iltaisin siellä pyöritettiin mykkiä elokuvia, kertoo Forssan kaupungin kulttuurisihteeri Pertti Munck. Dottin taloksi rakennus muuttui, kun italialainen Gino Dotti perusti lelukaupan. Viime vuodet aivan Forssan keskustassa Saunasillan pielessä oleva talo on ollut tyhjillään ja hädin tuskin välttänyt purkutuomion. Rakennus on nyt vuorattu ulkoa ja se odottaa katetta. Sisus rakennetaan vanhan mallin mukaan. Niinpä etuosassa on vain penkit, sitten selkänojalliset tuolit ja viimeiseksi herrasväen aitiot. Forssalaiset yritykset ovat jo ostaneet teatterista nimikkotuoleja.

Runsaasti katsottavaa

Festivaalien päämoottori, elokuvatuottaja Ville Koivisto on koonnut runsaasti katsottavaa syyskuun ensimmäiselle ja toiselle päivälle. Ohjelmistossa on muun muassa useampia Chaplineita, Jääkärin morsian (1931), Kuvia Suomen Suuriruhtinaskunnasta (1907), Koskenlaskijan morsian (1923), Nummisuutarit (1923), Elämän maantiellä (1927), Kaurismäen Juha (1999) ja Murtovarkaus (1926). Lapsiakaan ei ole unohdettu, sillä ensimmäisenä festivaalipäivänä perjantaina on päiväkoti- ja koululaisnäytäntöjä Chaplinin filmeistä Pay Day ja The Kid. Esityksissä on mukana elävää musiikkia. Elokuvat esitetään Työväentalolla, elokuvateatterissa sekä teltassa.

Ensi vuonna kansainväliseksi

Perinteiseksi suunniteltu tapahtuma muuttuu kansainväliseksi ensi vuonna, sillä jo nyt on Forssaan otettu yhteyttä Espanjasta. Sikäläinen, mykkäelokuvan säestämiseen erikoistunut orkesteri haluaa välttämättä tulla mukaan. Tästä Forssassa ollaankin varsin otettuja. -Suurenmoista, sillä meiltä tällaisia erikoisorkestereita puuttuu. Syyskuun festivaaleille tulevat orkesterit joutuvat harjoittelemaan videoilta esittämänsä musiikin, Munck kertoo.

Elokuvan historian mekaksi

Kaupunki pyrkii tietoisesti Suomen elokuvan historian mekaksi. Tällekin on perusteita, sillä sodan aikana koko Suomen filmiteollisuuden laboratoriot olivat sotaa piilossa Forssassa.

-Tavoitteena on pelastaa vanhoja filmejä digitaaliseen muotoon. Se helpottaa teatterin käyttöä, kun vanhaa materiaalia voidaan esittää turvallisin ja nykyaikaisin keinoin tunnelman särkymättä. Vanhat filmithän ovat hyvin haperoa tavaraa ja kuluvat niitä usein esitettäessä, Munck toteaa. Eittämättä festivaalit ja hiljakseen valmistuva Elävien kuvien teatteri lisäävät myös kiinnostusta vanhojen elokuvien tutkimukseen sekä niiden säilyttämiseen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat