Myanmarissa ainakin 25 000 kuollutta

Myanmarin valtion television mukaan viime viikonloppuna riehuneessa myrskyssä on kuollut jo ainakin 25 000 ihmistä. Lisäksi kymmeniätuhansia ihmisiä on kateissa. Uhrimäärän uskotaan nousevan yhä, koska suuren osan kateissa olevistakin pelätään kuolleen.

Ainakin miljoona ihmistä on jäänyt kodittomaksi hirmumyrskyssä. YK:n mukaan myrskyn pahiten tuhoamalla Irrawaddyn niemimaalla veden alla on edelleen 5000 neliökilometriä eli Uudenmaan kokoinen alue.

YK:n mukaan sadattuhannet myrskyn alle jääneet tarvitsevat apua. Myanmarin sotilasjunttaa on kritisoitu katastrofivalmiuden puutteesta. Lisäksi avustustyöntekijöiden pääsyä maahan hidastaa viisumien heikko saanti.

Thaimaasta on saapunut ensimmäinen avustuslento Myanmariin. Avustuskoneen matkassa ollut Reutersin kuvaaja kertoi, että kuorma purettiin Yangoonissa käsin, koska trukkeja ei ollut. Maailman elintarvikejärjestö WFP on aloittanut riisin jakelun Yangoonissa. Vaikka elintarvikkeista on valtava puute, vallassa oleva sotilashallitus asettaa avulle ehtoja.

- YK pyytää Myanmarin hallitusta avaamaan ovet, mutta Myanmarin hallitus vastaa: Antakaa meille rahaa, me jaamme sen, kertoi Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner.

Tänään ilmeni, että Intia oli varoittanut Myanmaria hirmumyrskystä kaksi päivää etukäteen, jolloin aikaa evakuointiin olisi ollut.

Valtava aalto

Hirmumyrsky kehitti valtavan aallon, joka pyyhkäisi yli Irrawaddy-joen suistoalueen, kertoo avustustöistä ja jälleenasutuksesta vastaava myanmarilainen ministeri.

Aalto iskeytyi rannikolle sellaisella voimalla, ettei ihmisillä ollut mahdollisuutta paeta mihinkään. Ministerin mukaan 3,5-metrinen aalto tappoi enemmän ihmisiä kuin itse myrsky.

Ministeri kertoi valtiollisen television lähetyksessä, että pelkästään Bogalayn kaupungissa kuolleita on 10 000. Irrawaddyn maakunnassa kuolleita on vajaat 15 000 ja maan suurimmassa kaupungissa Yangoonissa noin 60.

Nyan Winin mukaan hallitus selvittelee edelleen tuhoja kaikkein syrjäisemmillä seuduilla, jonne on vaikea päästä.

Entisessä pääkaupungissa Yangoonissa sähköt ovat edelleen poikki, eikä ihmisillä ole puhdasta juomavettä. Asukkaiden mukaan pelastustöissä on mukana vain hyvin vähän sotilaita. Suurin osa raivaustyöstä on munkkien ja kaupungin asukkaiden harteilla.

Vapaaehtoiset auttavat tuhoalueilla

SPR:n katastrofiavun asiantuntija Heikki Väätämöinen sanoo MTV.lle, että nyt puhutaan suuresta humanitaarisesta katasrofista.

- Tuhoalueille on jo normaalistikin vaikea päästä, ei vain huonon tieverkoston vaan myös hajanaisen asutuksen ja laajan populaation takia.

Väätämöisen mukaan alueella on vapaaehtoisia Punaisen Ristin työntekijöitä.

- Sadattuhannet ovat joutuneet lähtemään kodeistaan, eli apua tarvitaan pikimmiten lisää. Avunsaanti on nopeinta lähialueilta, jos tavaraa riittävästi on.

Kipeimmin tuhoalueille kaivataan tilapäissuojia, moskiittoverkkoja, ruokaa, vedenpuhdistustabletteja ja keittotarvikkeita.

Myrsky iski myöhään perjantaina Irrawaddyjoen suistoon ja jatkoi siitä maan suurimpaan kaupunkiin Yangooniin noin 220 kilometrin päähän.

Kansanäänestystä lykätään myrskytuhoalueilla

Myanmarin sotilasjuntta on päättänyt lykätä uudesta perustuslaista järjestettävää kansanäänestystä hirmumyrskyn pahimmilla tuhoalueilla, kertoo valtiollinen televisio

Irrawaddy-joen suistoalueilla ja maan suurimmassa kaupungissa Yangoonissa äänestys pidetään runsaan kahden viikon päästä.

Muualla maassa kansalaiset äänestävät alkuperäisen suunnitelman mukaisesti ensi lauantaina.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat