Myanmarin viranomaiset pidättivät oppositiojohtajia

Myanmarin eli entisen Burman viranomaiset ovat pidättäneet useita oppositiojohtajia, kertoi maata johtavan sotilasjuntan edustaja sunnuntaina. Asiantuntijoiden mukaan kyseessä on merkittävä tappio maan demokratialiikkeelle.

Oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi

Perjantaina väliaikaisesti pidätetty oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi ja 19 muuta oppositiojohtajaa vietiin sunnuntaina ensimmäisten tietojen mukaan pahamaineiseen Insein vankilaan, mutta myöhemmin hallitusta lähellä oleva lähde kertoi, että Suu Kyi on sijoitettu hotelliin pääkaupungissa Rangoonissa.

Viranomaisten mukaan oppositiojohtajia vastaan ei ole nostettu virallisia syytteitä.

YK esitti aiemmin huolensa siitä, että Suu Kyin olinpaikasta oli epäselvyyttä. YK:n pääsihteeri Kofi Annan sanoi seuraavansa tilannetta huolestuneena. Suu Kyi määrättiin perjantaina kotiarestiin sen jälkeen, kun opposition ja juntan kannattajien välisissä mellakoissa kuoli neljä ihmistä maan pohjoisosassa. Hän oli matkustanut kampanjoimassa ympäri maata.
Toimistoja suljettu
Viranomaiset sulkivat lauantaina Suu Kyin johtaman NLD-oppositiopuolueen toimistot pääkaupungissa Rangoonissa. Suurin osa puolueen toimistoista on nyt suljettu, ja hallituksen odotetaan ilmoittavan uusista toimista NLD:tä vastaan lähipäivinä. Sunnuntaina ilmoitettiin myös useiden yliopistojen ja korkeakoulujen sulkemisesta "määrittämättömäksi ajaksi".

Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1991 saanut Suu Kyi on Burman sotilashallintoa vastustavan demokratialiikkeen keulakuva. Hän voitti vuoden 1990 vaalit, muttei koskaan päässyt valtaan sotilashallituksen otettua maan haltuunsa.

Vuonna 2000 alkaneet neuvottelut hallituksen ja Suu Kyin puolueen välillä ovat keskeytyneet. -Paljon vähempikin antaisi syytä syvään huoleen, sanoi YK:n välittämään sovintoprosessiin perehtynyt asiantuntija uutistoimisto AFP:lle.

Diplomaattilähteiden mukaan hallitus luopuu aiemmin tekemistään pienistä myönnytyksistä, koska kansainvälinen yhteisö ei ole pitänyt niitä riittävänä perusteena kansainvälisten pakotteiden kumoamiseen. YK:n erityislähettilään Razali Ismailin on määrä matkustaa Burmaan ensi viikolla.

Burma sijaitsee Bengalinlahden rannikolla Intian, Kiinan ja Thaimaan välissä.


(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat