Myanmarin sotilasjuntta järjesti mielenilmauksen

Tunnettu toisinajattelija on pidätetty. YK:n erityislähettiläs Ibrahim Gambari on matkustanut jälleen Kaakkois-Aasiaan.

Kymmenettuhannet ihmiset ovat kuunnelleet Myanmarin sotilasjuntan edustajien suunnitelmia kurinalaisen demokratian luomiseksi viranomaisten järjestämässä tapahtumassa Yangonissa. Kaupungin suurimmalle urheilustadionille oli koottu kymmeniätuhansia ihmisiä.

Kokoontuminen oli ensimmäinen joukkotapahtuma Yangonissa sen jälkeen kun hallinto nujersi väkisin munkkien johtamat demokratiamielenosoitukset syyskuussa.

- Jokaisen tehdasalueen teollisuuslaitoksen oli hankittava 50 osallistujaa, kertoo nimetön haastateltava.

Hallintovirkailija kertoo, että Yangonin kaupunginosat oli myös velvoitettu lähettämään asukkaita kokoontumiseen. Ulkomaisilla toimittajilla ei ollut pääsyä stadionille, joka oli eristetty sivullisilta.

Maata 1960-luvulta hallinnut sotilasjuntta on aiemminkin järjestänyt vastaavanlaisia tukikokouksia. Tämänkertaisessa kokoontumisessa huudettiin iskulauseita hallituksen taannoin esittelemän "demokratisoitumisen tiekartan" puolesta ja levottomuuksia vastaan.

Tunnettu demokratia-aktivisti telkien taakse

Myanmarin viranomaiset ovat pidättäneet tunnetun toisinajattelijan Htay Kywen, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty. Kywe kuuluu siihen opiskelijapolveen, joka kamppaili vuonna 1988 demokratian puolesta kunnes sotilasjuntta kukisti vaalit voittaneen demokratialiikkeen. 39-vuotias Kywe ja kolme muuta pidätettiin Yangonissa, kertoo myös Kywen maanpaossa asuva ystävä.

Myanmarin hallinnon toimet tuomittiin maailmalla sen jälkeen kun virallisen tiedon mukaan 13 ihmistä kuoli ja parituhatta vangittiin turvallisuusjoukkojen käytyä mielenosoittajien kimppuun syyskuussa Yangonissa ja muissa kaupungeissa. Viimeksi eilen YK:n turvallisuusneuvosto pahoitteli yksimielisessä lausunnossaan väkivaltaa ja vaati poliittisten vankien vapauttamista. Myanmarin hallinto on tänään lupaillut YK:lle yhteistyötä, muttei ota kantaa pidätettyjen kohtaloon.

YK:n pääsihteerin erityisedustaja Ibrahim Gambari kiertää jälleen Kaakkois-Aasiaa hakemassa tukea Myanmarin demokratisointipyrkimyksille. EU puolestaan harkitsee aikaisempaa laajempia pakotteita Myanmaria vastaan. Huomisessa ulkoministerikokouksessa käsitellään puutavaran, jalokivien ja metallin tuontikiellon asettamista Myanmarille.

Levottomuudet ovat vähentäneet matkailua Myanmariin. Silkair-lentoyhtiö kertoo vähentävänsä Singaporen ja Yangonin välisiä lentovuoroja matkustajakadon takia. Myanmarin valtion lentoyhtiö kertoi eilen peruneensa vuorojaan Thaimaahan ja Malesiaan sen jälkeen kun siltä evättiin vakuutukset mielenosoitusten takia.

(MTV3-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat