Mainos

Myanmarin pakolaiset pelokkaalla mielellä

Myanmarilaisia on ajanut pakolaisiksi paitsi viime aikojen levottomuudet, myös työn tarve ja pula ruuasta. Thaimaassa pakolaisia on yhteensä 150 000.

MTV:n uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste on tavannut Thaimaan Bangkokissa Myanmarin pakolaisia.

- He ovat kovin pelokkaita, eivät mielellään päästä juttusille tai kuvaamaan. Selkeästi pelätään omien sukulaisten puolesta Myanmarissa, Saraste kuvailee.

Myanmarin pakolaisia on Thaimaassa 150 000. Määrä on kertynyt pitkän ajan kuluessa, onhan sotilasjuntta ollut vallassa Myanmarissa jo 45 vuotta. Maasta on lähdetty myös työnhakuun ja sen vuoksi, että ruoka on loppunut. YK:n mukaan noin kolmasosa väestöstä elää Myanmarissa alle dollarilla päivässä.

- On vaikea arvioida, paljonko viime aikoina pakolaisia on tullut, sillä raja on laaja. Pakolaisjärjestöt kertovat kuitenkin, että satoja pakolaisia on tullut Thaimaan puolellekin, Saraste kertoo.

Luvut Myanmarin levottomuuksien uhreista vaihtelevat suuresti lähteestä riippuen. Ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestöt puhuvat 6000 pidätetystä ja sadoista kuolleista. Sotilasjuntta puolestaan sanoo, että pidätettyjä olisi alle tuhat ja kuolleita kymmenen.

Sarasteen mukaan Thaimaan ja Myanmarin rajalle ja varsinkin sen yli on hyvin vaikea päästä.

- Se on tällä hetkellä lähes mahdotonta, varsinkin länsimaisille ja erityisesti toimittajille. Myanmarissa ei toimi tällä hetkellä mikään, eivät internet-yhteydet eivätkä kännykät. Sotilasjuntta kontrolloi kaikkea. Rajavyöhykkeelle pääsykin on vaikeaa, mutta siitä yli pääseminen on vielä vaikeampaa. Viisumeja ei edes oteta käsittelyyn.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.