Myanmarin myrskyuhrit häädetään kouluista oppilaiden tieltä

Htay Win ja hänen kaksi tytärtään löysivät turvapaikan koulusta, kun hirmumyrsky Nargisin riehui Myanmarissa. Viime viikon lopussa viranomaiset kuitenkin pakottivat perheen muuttamaan takaisin vanhan kotinsa raunioihin. Lopuksi Htay Winille ilmoitettiin, että hänen lastensa on palattava maanantaina kouluun.

-Minulle ei jäänyt muita vaihtoehtoja kuin lainata rahat koulumaksuihin ja bambuteltan rakentamiseen - 20 prosentin korolla, talonsa menettänyt Htay Win valittaa.

Myanmarin sotilasjuntta on määrännyt, että ihmisten on palattava heti koulunpenkille pahiten kärsinyttä Iravadijoen suistoaluetta lukuunottamatta. Siellä koulujen avaamiselle on annettu kuukauden jatkoaika.

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan myrsky vei mennessään jopa 3000 koulua. Jopa puoli miljoonaa koululaista jäi siis ilman luokkahuonetta. Monia jäljelle jääneitä kouluja ei ole siivottu lainkaan myrskyn jälkeen, ja ne ovat täynnä jätteitä ja kärpäsiä. Opettajat pelkäävät oppilaidensa terveyden puolesta, mutta sotilasjuntan vastustamista he pelkäävät vielä enemmän.

Myrsky jätti Myanmarissa yli kaksi miljoonaa hätäavuntarvitsijaa. Monet kertovat saaneensa paikallisilta viranomaisilta vähän riisiä tai muutaman perunan, mutta eivät juuri muuta.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat