Mainos

Myanmarin levottomuudet vaatineet useita uhreja

Myanmarin levottomuudet ovat tänään vaatineet jo yhdeksän ihmisen hengen. Loukkaantuneita on yli kymmenen. Kuolleiden joukossa on myös kaksi ulkomaalaista. Eilen levottomuuksissa kuoli viisi mielenosoittajaa.

Myanmarin sotilasjuntta on jatkanut hallituksen vastaisten mielenosoitusten tukahduttamista voimakeinoin. Ainakin yhdeksän mielenosoittajaa sai surmansa ja kymmeniä haavoittui maan suurimmassa kaupungissa Yangonissa, kun poliisi avasi tulen väkijoukkoja kohti, kertoi Myanmarin valtiollinen televisio.

Viranomaisten kovat otteet tuomittiin laajasti maailmalla. YK:n pääsihteeri kertoi puolestaan, että Myanmarin sotilasjuntta päästää hänen erityislähettiläänsä Ibrahim Gambarin maahan.

Silminnäkijöiden mukaan poliisi antoi mielenosoittajille kymmenen minuuttia aikaa hajaantua keskustan kaduilta tai joutua ammutuksi. Tv:n mukaan turvallisuusjoukot ampuivat varoituslaukauksia ilmaan, kun mielenosoittajat yrittivät riistää heiltä aseita. Väkivaltaisuuksissa haavoittui tv:n mukaan yli 30 turvallisuusjoukkojen jäsentä.

Kuolleiden joukossa oli myös japanilainen valokuvaaja, joka kuvasi mielenosoitusta.

Juntan vastaiseen mielenosoitusmarssiin osallistui tänään noin 50 000 ihmistä eli huomattavasti vähemmän kuin parina aiempana päivänä. Jo eilen turvallisuusjoukot hajottivat väkivalloin mielenosoituksen ja viisi ihmistä sai surmansa.

Mielenosoittajien kerääntyessä jälleen keskustassa sijaitsevalle temppelille sotilaat ja poliisit pidättivät satoja ihmisiä. Samaan aikaan kovaääniset syytivät varoituksia ja kehottivat kansalaisia olemaan osallistumatta marssille. Iskuun armeija lähti, kun hallituksen vastaisia iskulauseita huutaneet mielenosoittajat ryhtyivät heittämään sotilaita kohti kiviä ja vesipulloja.

Munkkeja pahoinpideltiin

Koulut, ravintolat ja kaupat pysyivät tänään kiinni Yangonissa, jossa on voimassa myös öinen ulkonaliikkumiskielto. Osa temppeleistä oli piiritetty piikkilangoin ja tiesuluin.

- Yangon on kuin sotavyöhykkeen rintamalinja, kuvasi kaupungin oloja 30-vuotias mies.

Jo viime yönä sotilaat tekivät ratsioita luostareihin. Silminnäkijöiden mukaan munkkeja pahoinpideltiin ja hakattiin, kun sotilaat keräsivät heitä kuorma-autoihin.

- Luostareiden ovia rikottiin, tavaroita varastettiin ja kuljetettiin pois. Oli kuin helvettiä joutua seuraamaan kuinka luostareita ryöstetään ja munkkeja kohdellaan julmasti, sanoi yksi silminnäkijä.

Suuria mielenosoituksia oli Yangonin lisäksi Sittwessä, Pakokkussa, Mandalayssa ja Moulmeinissä, kertoi ihmisoikeusjärjestö Asian Human Rights Commission.

Juntan väkivalta tuomittiin

Juntan toimet ovat saaneet osakseen voimakasta arvostelua ulkomailta. Yhdysvaltain presidentti George Bush vaati tänään kansainvälistä yhteisöä painostamaan junttaa, jotta se lopettaisi voimatoimet heti.

Myös Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestö Asean vaati junttaa lopettamaan väkivallan. Aseanin ulkoministerit vaativat junttaa myös vapauttamaan kaikki poliittiset vangit, heidän joukossaan oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin.

Jopa Myanmarin liittolainen Kiina totesi seuraavansa "erityisen huolissaan" tapahtumia ja kehotti kaikkia osapuolia pidättäytymään väkivallasta.

Yhdysvallat ilmoitti myös langettavansa 14:lle Burman hallituksen edustajalle pakotteita. Myös EU sanoi harkitsevansa uudelleen pakotteiden käyttöönottoa junttaa vastaan.

Bush tapasi Kiinan ulkoministerin

Yhdysvaltain presidentti George Bush vetosi Kiinan ulkoministeriin Yang Jiechiin, jotta Kiina painostaisi Myanmarin sotilasjunttaa lopettamaan voimankäytön mielenosoitusten tukahduttamisessa.

Bush tapasi yllättäen Yangin lyhyesti Valkoisessa talossa. Hän pyysi Kiinaa käyttämään vaikutusvaltaansa alueella ja edesauttamaan Myanmarin rauhanomaista siirtymistä demokratiaan.

Bush kiitti samalla Kiinaa siitä, että se oli helpottanut YK:n erityislähettilään Ibrahim Gambarin pääsyä Myanmariin.

Aiemmin Bush oli vedonnut kaikkiin maihin, joilla on vaikutusvaltaa sotilasjohtajiin, tekemään kaikkensa saadakseen juntan luopumaan väkivallasta mielenosoittajia vastaan.

YK: Ei pakotteita Myanmaria vastaan

YK:n turvallisuusneuvosto painostaa Myanmarin sotilashallintoa päästämään erikoislähettilään maahan mahdollisimman pian.

YK:n hätäkokoukseen kokooontunut turvallisuusneuvosto haluaa erikoislähettilään käyvän Myanmarissa, jossa sotilasjuntta on yrittänyt tukahduttaa väkivaltaisesti munkkien mielenosoitusmarsseja.

Turvallisuusneuvosto ei kuitenkaan langettanut pakotteita Myanmaria vastaan.

Euroopan unioni ja Yhdysvallat kehottivat aiemmin YK:n turvallisuusneuvostoa harkitsemaan pakotteita Myanmarin eli entisen Burman sotilasjohtoa vastaan. Samalla EU ja Yhdysvallat vaativat yhteisessä lausunnossaan sotilasjunttaa lopettamaan väkivallan mielenosoittajia vastaan.

Kiinan mukaan pakotteista ei olisi tilanteessa hyötyä. Myös Venäjä on ollut pakotteita vastaan.

G8 tuomitsi väkivallan Myanmarin mielenosoittajia vastaan

Teollistuneiden G8-ryhmän maiden ulkoministerit ovat tuominneet Myanmarin sotilasjohdon voimakeinot rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan. Ryhmän ministerit ovat kehottaneet välttämään protestien väkivaltaista tukahduttamista.

- Kehotamme hallitusta ja viranomaisia aloittamaan vuoropuhelun uskonnollisten ryhmien ja demokraattisten voimien kanssa rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi, sanottiin ryhmän lausunnossa.

G8 varoitti sotilashallintoa toteamalla, että sotilasjuntan jäseniä voidaan pitää henkilökohtaisesti vastuussa teoistaan.

(MTV3-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.