Myanmarin juntta vihoissaan pohjoismaisille viestimille

Juntta ei ole tyytyväinen ruotsalais- ja tanskalaistoimittajien työskentelyyn. YK-edustaja Ibrahim Gambari pääsi eilen tapaamaan oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin.

Myanmarin sotilasjuntta on saanut tarpeekseen tiettyjen ulkomaisten viestimien Myanmar-raportoinnista. Ruotsalaisen Expressen-iltapäivälehden ja tanskalaisen Politiken-lehden toimittajia on kehotettu poistumaan maasta.

Kummallakaan lehdellä ei kuitenkaan ole toimittajia maassa, vaan ne ovat perustaneet raporttinsa muihin lähteisiin.

Expressen-lehden toimitus sai viikonvaihteessa puhelinsoiton Myanmarin viranomaisilta. Viranomaiset kehottivat lehden verkkosivujen toimittajaa Lisa Jannerlingia poistumaan maasta.

- Me emme pysty takaamaan ulkomaan kansalaisten turvallisuutta, kuului selitys.

- Hänen on heti otettava yhteys Mandalayn poliisiin, jolloin voimme järjestää hänelle ilmaisen kotimatkan Ruotsiin pikaisesti.

Samankaltainen soitto tuli tanskalaisen Politiken-lehden toimitukseen Kööpenhaminaan.

Juntta välttelee YK:n lähettilästä

Burman oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi ja YK:n erityislähettiläs Ibrahim Gambari 11.11.2006.

Myanmarin sotilasjohto ei ole ylen innokas tapaamaan YK:n pääsihteerin maahan lähettämää erityisedustajaa. Sotilasjuntta ilmoitti tänään, että Ibrahim Gambarin tapaaminen Myanmarin sotilasjuntan johtajan Than Shwen kanssa on jouduttu siirtämään huomiselle. Mitään syytä muutokseen ei ole annettu.

Gambarin on ollut tarkoitus esittää voimakas protesti Myanmarin sotilasjohdolle mielenosoittajien surmaamisesta ja satojen ihmisten pidättämisestä.

YK:n mukaan Gambari on viety Lashioon, liki 400 kilometrin päähän maan uudesta pääkaupungista Naypyidawista. Siellä hänen on määrä osallistua keskustelutilaisuuteen EU:n ja Aasian välisistä suhteista. Tapaaminen Than Shwen kanssa oli suunniteltu tapahtuvaksi Naypyidawissa.

Sotilasjunttaa johtava 74-vuotias kenraali Than Shwe sairastelee tiettävästi usein, mutta hänen kerrotaan myös vähät piittaavan ulkomaailman arvostelusta.

Gambari vietti eilisen päivän Yangonissa, missä hän keskusteli oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin kanssa yli tunnin ajan.

Myanmar vai Burma?

Turvatoimet Yangonissa yhä kireät

Viikkoja kestäneet juntan vastaiset mielenosoitukset ovat lähes tyrehtyneet sotilaiden tiukkojen otteiden seurauksena. Yangonissa kaupat ovat avanneet jälleen ovensa ja turvallisuusjoukot ovat poistaneet piikkilanka-aidat ja muut esteet tärkeimmän pagodan Shwedagonin ympäriltä.

Turvallisuusjoukot partioivat edelleen näyttävästi kaupungin kaduilla ja tarkastavat ihmisten laukut ja muut kantamukset. Valtiolliset viestimet sanovat, että järjestys on palautettu maahan "varoen, käyttäen mahdollisimman vähän voimaa".

Naapurimaassa Thaimaassa toimiva Myanmarin vankeja avustava järjestö AAPP arvioi, että turvallisuusjoukot pidättivät viime viikolla mahdollisesti jopa 1500 ihmistä.

Suomen Bangkokin-suurlähettiläs Lars Backström on parhaillaan viikon matkalla Myanmarissa. Matkasuunnitelman mukaan hän on tänään maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Mandalayssa. Häneen ei ole saatu yhteyttä, koska kännykät eivät toimi Yangonin ulkopuolella.

(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat