Myanmarin juntta lupasi vaalit vuodeksi 2010

Myanmarin (entinen Burma) sotilasjuntta on ilmoittanut tänään, että maassa järjestetään toukokuussa kansanäänestys uudesta perustuslaista. Monipuoluevaalit ovat juntan mukaan vuorossa vuonna 2010.

- Olemme nyt saavuttaneet menestystä niin taloudellisella kuin yhteiskunnallisellakin sektorilla, ja rauha ja vakaus on saatu palautettua, sanottiin Myanmarin televisiossa luetussa juntan lausunnossa. - Demokraattiset monipuoluevaalit järjestetään siis vuonna 2010.

Myanmarin sotilashallitus julkisti vuonna 2003 seitsenkohtaisen ohjelman sotilasvallan lopettamisesta. Aiemmin hallitus ei ole kertonut, kuinka nopeasti demokratiaan siirtyminen tapahtuu.

Oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin puolue NLD ilmoitti olevansa yllättynyt sotilasjuntan ilmoituksesta. Puolueen edustajan Nyan Winin mukaan on vielä liian aikaista puhua vaaleista, kun kukaan ei ole nähnyt lopullista versiota uudesta perustuslaistakaan.

Sotilashallituksen lausunnon mukaan uusi perustuslaki saadaan viimeisteltyä piakkoin. Odotettavissa on, että laki pyrkii varmistamaan johtotehtävien pysymisen armeijan käsissä. Aung San Suu Kyin pääsy tärkeisiin virkoihin estettäneen määräämällä, että niihin ei voi päästä ulkomaalaisen kanssa naimisiin ollut.

Suu Kyin brittiläinen aviomies Michael Aris kuoli vuonna 1999.

Ensimmäiset vaalit kahteen vuosikymmeneen

Myanmarissa on viimeksi järjestetty vaalit vuonna 1990 sen jälkeen kun armeija murskasi demokratiamielenosoitukset ja tuhansia ihmisiä sai surmansa. Suu Kyin Kansallinen demokratialiitto voitti vaalit ylivoimaisesti, mutta armeija ei hyväksynyt tulosta. Oppositiojohtaja on tämän jälkeen viettänyt pääosan ajastaan kotiarestissa.

Myanmarin pakolaishallituksen edustajan mukaan sotilasjuntan ilmoituksella kansanäänestyksestä ja vaaleista ei ole merkitystä, ellei myös Suu Kyin anneta osallistua.

- Jos Suu Kyi, NLD ja etniset puolueet eivät saa osallistua, kansa ei hyväksy perustuslakia, edustaja sanoi.

Myanmarissa syntyi viime syksynä demokratialiikehdintää, jonka juntta tukahdutti kyynelkaasun ja pamppujen avulla. Buddhalaismunkkien johtamat mielenosoitukset saivat alkunsa polttoaineen hinnankorotuksista.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat