Myanmariin julistettiin kolmen päivän suruaika

Myanmariin julistettiin tänään kansallinen suruaika hirmumyrskyn uhrien muistoksi. Kolme päivää kestävä suruaika alkaa huomenna. Myanmar suostui myös siihen, että Kaakkois-Aasian maat ryhtyvät johtamaan kansainvälistä myrskyn uhrien avustusoperaatiota.

Myanmarin avustamista käsiteltiin Singaporessa pidetyssä Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön Aseanin kokouksessa. Kokouksen jälkeen annetun lausunnon mukaan Myanmar suostuu ottamaan vastaan 30 lääkintätyöntekijää yhdeksästä muusta Asean-maasta. Myanmarissa on jo ennestään aasialaisia lääkintätyöntekijöitä.

Kompromissiratkaisu ei edelleenkään tarkoita sitä, että länsimaiset työntekijät pääsisivät rajoituksetta maahan. Aseanin ulkopuolisten työntekijöiden viisumeista päätetään tapaus kerrallaan.

Myamaria on arvosteltu ankarasti siitä, että se on rajoittanut ulkomaisten avustustyöntekijöiden pääsyä maahan. Tämänhetkisen tiedon mukaan katastrofissa sai surmansa tai katosi 134 000 ihmistä. Avun tarvitsijoita arvioidaan olevan noin 2,4 miljoonaa, joista tuhansia lapsia uhkaa pian nälkäkuolema.

Myanmarin suurimmassa kaupungissa Rangoonissa järjestetään ensi sunnuntaina avustajamaiden kokous, jossa on tarkoitus kerätä rahaa myrskyn uhreille.

YK:n Ban Myanmariin torstaina

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon matkustaa hirmumyrskyn runtelemaan Myanmariin torstaina. Banin tiedottajan mukaan Myanmarin YK-lähettiläs on välittänyt pääsihteerille vierailukutsun.

Myanmarin sotilasjuntan johtaja Than Shwe ei ole suostunut keskustelemaan Banin kanssa myrskyn jälkeen.

Pääsihteerin on määrä vierailla myrskyn tuhoalueilla sekä osallistua viikonloppuna Rangoonissa järjestettävään avustajamaiden kokoukseen.

YK kertoi aikaisemmassa lausunnossaan, että Ban saapuu Myanmariin keskiviikkona. Myöhemmin päivä korjattiin torstaiksi.

Sotilasjuntta kierteli tuhoalueella

YK:n mukaan suistoalueen ihmiset saavat edelleen vain pienen osan tarvitsemastaan avusta.

Sotilasjuntan johtaja Than Shwe kierteli maan television mukaan tänään Iravadijoen suiston pahimmilla tuhoalueilla. Jo eilen hän kävi Rangoonin läheisillä avustusleireillä. Tämä oli juntan johtajan ensimmäinen julkinen esiintyminen kaksi ja puoli viikkoa sitten iskeneen myrskyn jälkeen.

Tarkkailijat pitävät Than Shwen astumista esille merkittävänä.

- Ei ole ollenkaan vähäpätöistä, että hänet pakotettiin ulos kolostaan. Selvästikin armeijassa on niitä, jotka ymmärtävät miten valtava asia tämä on, länsimainen diplomaatti sanoi Rangoonissa.

Tuhoalueella kierteli myös Myanmariin viikonloppuna saapunut YK:n humanitaarisen avun päällikkö John Holmes.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat