Mainos

Muuttovalmiin omakotitalon valmistus, toimitus ja viimeistely

Muuttovalmiin omakotitalon hinta on tiedossa alusta alkaen. Yllätyksiä ei tule myöskään aikatauluissa.

Teollisesti valmistettu pientalo on ostajalle turvallinen vaihtoehto myös sen takia, että kaikki arimmat työt tehdään säältä suojassa lämpimissä sisätiloissa. Näin voidaan olla varmoja siitä, etteivät talon runkorakenteet ole saaneet missään vaiheessa kosteutta sisäänsä. Itse pystyttämisvaiheessakin höyrynsulkumuovit, joihin on jätetty leveät limitysvarat, suojaavat seinän pintoja ja liitoskohtia kosteusrasitukselta.

Tähän muuttovalmiiseen omakotitaloon kuuluvat monesta muusta teollisesti valmistetusta talopaketista poiketen myös perustukset. Helppous ja nopeus eivät ole jääneet asiakkailta huomaamatta:

– Muuttovalmiista omakotitalosta ovat usein kiinnostuneita henkilöt, joilla ei ole omakohtaista kokemusta rakentamisesta. Käytännössä he ovat usein ensimmäisen omakotitalonsa rakennuttajia, joiden on luontevaa jättää vastuu rakentamisesta ammattilaisille, arvioi myyntipäällikkö Jari Simonen.

Valmistuminen kestää tilauksesta toimitukseen noin kolme kuukautta ja rakentaminen tontilla viisi, kuusi kuukautta. Rakennustavan valinneiden mukaan aikataulut pitivät täydellisesti:

– Ei mitään ongelmia. Itsellemme oli alussa tulla kiire, koska rakennusluvan hankinta jäi viime tippaan, sanoo Katta Siltavirta.

– Jo talokauppiaan kanssa sovittiin muuttoviikko. Samalla saatiin aikataulu siitä, missä vaiheessa mikäkin urakka suoritetaan. Tämä piti koko hankkeen ajan ja pääsimme muuttamaan jopa vähän etuajassa, kertoo Sanna Niskala. Myös Simo Rantalan perheen talo valmistui kuukausi sovittua aikaisemmin.

Yksi syy aikataulujen pitävyyteen on se, että talot pystyttää tehtaan kouluttama asennusryhmä. Ennen toimitusta työmaalla pidetyssä ennakkotarkastuksessa käydään läpi sellaiset asiat, että asennus saadaan suoritettua kitkattomasti. Pystytyksen jälkeen pidetään pystytystarkastus yhdessä tilaajan ja hänen valvojansa kanssa. Muuttovalmiille kodille kuuluu yhden vuoden takuu, kymmenen vuoden rakennetakuu sekä lisäksi laite- ja konetakuut.

– Kuluneen vuoden aikana on nähty monen tuttavan talohankkeen kohdalla, kuinka kustannukset karkasivat pilviin, kun ei ollut esimerkiksi valmiiksi tiedossa, kuka mitäkin tekee, Siltavirta kertoo.

– Meidän kohdallamme hinta oli valmiiksi tiedossa ja pysyi ilmoitettuna. Oli tehtävä vain yksi sopimus kaikkien urakoitsijoiden kanssa.

– Kaiken kaikkiaan olemme tyytyväisiä, mutta tietenkin voisi käyttää vielä enemmän aikaa esimerkiksi sähkösuunnitelmiin. Hyvät puitteet tämä avaimet käteen -malli antaa jo valmiiksi. Niitä voi lähteä pienillä muutoksilla parantamaan, puntaroi Eero Niskala.

Kokonaisvastuu hankkeesta on yhdellä osapuolella. Lisäksi tietysti valmistaja, joka tekee vuodessa 450 taloa, pystyy hyödyntämään volyymialennuksia niin materiaalien kuin kalusteidenkin osalta. Tämän havaitsivat myös Dick ja Tiina Mäki-Komsi, jotka tilasivat tällä tavalla jo toisen talonsa.

– Edellisen talon kanssa kaikki meni juuri kuten pitikin. Saimme siitä oman näköisemme ja nyt päätimme tilata samanlaisen, vähän isomman, sanoo Dick Mäki-Komsi. Tiina Mäki-Komsi puolestaan kiittelee uuden talon terassiratkaisua: Se tuo julkisivuun näyttävyyttä. Teetimme myös suuremman yläkerran, joten myös sisäratkaisu vastaa omia tarpeitamme.

Lisätietoja:

(JKA 28.3.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.