Mainos

Muuttolintuja palailemassa Suomeen

Lämmin alkutalvi on houkutellut ensimmäiset muuttolinnut paluumatkalle.

Kevään ensimmäisiä muuttolintuja on poikkeuksellisen lämpimän alkutalven vuoksi nähty eri puolilla maata. Havaintoja on tehty kiuruista ja kottaraisista.

Lintuharrastusjärjestö BirdLifen mukaan osa varhaisista muuttajista ei ole lämpimän syksyn vuoksi lähtenytkään, mutta osa näyttäisi olevan palaamassa pohjoisemmaksi.

Myös mustarastaiden on kuultu laulavan etelässä poikkeuksellisen aikaisin. Lisäksi telkkiä on nähty soitimella, mikä on BirdLifen mukaan erittäin poikkeuksellista. Suomessa talvehtivista sinisorsista osa on ehtinyt jo parittelupuuhiin.

BirdLifen mukaan ilmaston lämpenemisestä voi pidemmällä aikavälillä aiheutua haittaa etenkin tunturilinnuille.

Kukat kukkeimmillaan

Maarianhaminassa paikallinen puutarhuri hämmästyi, kun hän huomasi tuhatkaunokkien puhjenneen kukkaan sekä orvokkien ja kevätesikkojen työntyvän esiin maasta.

Esikot työntävät nuppuja myös lounaisessa Turussa. Kasvitieteellisessä puutarhassa muun muassa jouluruusut sekä eräät aasialaiset puut aloittelevat kukintaansa.

- Nämä ovat lajeja, jotka kukkivat talvisin mereisen, englantilaistyyppisen ilmaston kasvupaikoilla, kertoo ylipuutarhuri Aarno Kasvi.

Hänen mukaansa puutarhaorvokit kestävät hyvin kylmää, ja lämpöasteiden myötä ne alkavat tehdä nuppuja. Jouluruusut puolestaan pärjäävät lumenkin alla, kunhan maa ei ole roudassa.

- Jos lauhat talvet jatkuvat, talvella kukkivat lajit tulevat luultavasti yleistymään myös meidän puutarhoissamme, arvelee Kasvi.

Karhuja hereillä

Lämmin sää ja vesisateet ovat saaneet myös karhuja ylös ja liikkeelle talvipesistä Etelä-Suomessa. Tavallisesti karhut hakeutuvat talviunille myös etelässä marraskuun loppuun mennessä.

Pohjoisempana karhut ovat pysyneet pesissään talviunilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.