Mainos

Muuttolinnut vaarassa Saaristomerellä

Laaja öljyvahinko Turun Airistolta aina Ahvenanmaalle saakka on myrkkyä rannikkoalueen eläimistölle, muistuttaa Lounais-Suomen ympäristökeskus.

Vahinko sattui erityisen huonoon aikaan, sillä lintujen muutto on juuri käsillä. Öljy tasoittaa laineita ja linnut laskeutuvat valitettavasti mielellään öljytylle veden pinnalle.

Öljy on kevyttä polttoöljyä ja näin kylmällä säällä se haihtuu hitaasti.

Valmiustilaa lintujen puhdistamisoperaation aloittamiseksi on nostettu. Yksittäiset tahriintuneet linnut voidaan toimittaa Turun kaupungin eläinhoitolaan. Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen öljyyntyneiden lintujen puhdistamiseen tarkoitettu pesu- ja hoitoyksikkö saadaan paikalle tarvittaessa. Myös WWF on tarjonnut apuaan.

Kevyt polttoöljy ei ole lintujen kannalta yhtä vaarallista kuin raskas, mutta vaikuttaa kuitenkin lintujen lämpösäätelyyn ja vaurioittaa sulkapeitteen vedenhylkivyyttä. Linnut voivat myös sukiessaan saada myrkkyä elimistöönsä.

Naantalissa on Ukko-Pekan sillan vierellä talvehtinut satoja sinisorsia, kymmeniä nokikanoja ja isokoskeloita, telkkiä ja tukkasotkia. Nämä linnut ovat kuitenkin tällä hetkellä puhtaita. Airistolla öljypäästöistä voi olla haittaa meri- ja harmaalokki -kolonioille ja pesimäluodoille.

Todennäköistä on, että öljyä ajautuu ja kertyy jonkin verran luonnonrannoille ja mökkirannoille. Öljy on luonnossa myrkky, joka haittaa koko rantaeliöstöä. Haitan suuruus ilmenee vasta, kun saadaan tietoa siitä, miten paljon öljyä on rannoille kertynyt.

Havaintoilmoituksia kootaan pelastuslaitoksella. Ilmoituksia voi jättää Lounais-Suomen ympäristökeskuksen ilmoituksen mukaan seuraavilla osoitteilla: petri.nenonen@turku.fi ja eeva.henttu@turku.fi.

(MTV3)

Katso Anne Savolaisen raportti Naantalista (Seitsemän uutiset 30.3.2009)

Katso ilmakuvaa öljyvahingosta Saaristomereltä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.