Mainos

Muuttolinnut tuovat kevään

Viime päivien keväinen sää on saanut muuttolinnut liikkeelle. Vaikka muuttajia on yhä liikkeellä vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, myöhäistä kevättä on nyt alettu kuroa nopeasti kiinni. Viikon aikana on tehty tämän kevään ensihavainnot jo noin 15 lajista.

Rannikoilla meno on ollut vilkkaampaa kuin sisämaassa, missä muuttajien yksilömäärät ovat olleet vielä pieniä. Lounais-Suomessa odottaa kuitenkin jo runsaasti kiuruja, uuttukyyhkyjä ja töyhtöhyyppiä sisämaan peltojen sulamista.

Kevätmuuton edistyminen on nyt kiinni sääoloista: kylmä pohjoisenpuoleinen virtaus hillitsee lintujen muuttohaluja, mutta lauha lounaanpuoleinen ilmavirtaus saa suuret joukot liikkeelle. Ensimmäisiä muuttajia kannattaa etsiä peltojen pälviltä ja vesistöjen sulista.

Savonlinnassa on nähty poikkeuksellisen aikainen pikkulokki. Toistaiseksi kevään harvinaisin lintu on ollut vantaalaisen kauppakeskuksen parkkipaikalla havaittu töyhtökiuru.

Kevätmuutto on näyttävimmillään huhtikuussa, jolloin liikkeellä on monia päivällä muuttavia lajeja, parvissa muuttavia lajeja ja isokokoisia lintuja, kuten joutsenia, hanhia, kurkia ja petolintuja. Lukumääräisesti eniten lintuja saapuu vasta toukokuussa, jolloin saapumisvuorossa ovat yöllä muuttavat, Afrikassa talvehtineet pikkulinnut.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.