Mainos

Muuttolinnut ovat ehtineet jo Keski-Suomeen

Vuodenaikaan nähden lämmin sää on tuonut useita muuttolintulajeja Suomeen ennätyksellisen aikaisin. Esimerkiksi kanadanhanhia tavataan jo Keski-Suomen korkeudella, selvästi aiempaa varhaisemmin.

Lauha ja lämmin sää on tuonut tänä keväänä muuttolintuja Suomeen poikkeuksellisen varhain.

Lintujärjestö Birdlife Suomesta kerrotaan, että koko maassa ensimmäisiä muuttohavaintoja on tehty kymmenistä lajeista, mutta yksilömäärät ovat vielä pieniä. Esimerkiksi metsähanhia on kuitenkin saapunut länsirannikolle jo satoja ja myös monissa joutsenparvissa on jo yli sata lintua.

Birdlife Suomen mukaan Keski-Suomessa saapumisennätyksen on tehnyt jo viisi lajia. Ennätyksellisen aikaisin tänä keväänä Keski-Suomen korkeudelle ovat saapuneet muun muassa Kanadanhanhet.

- Poikkeuksellisinta tässä on nyt se, että lintuja on muualla kuin vain rannikoilla. Eli sisämaassakin peltoaukeat ovat hyviä paikkoja tavata muuttolintuja, sanoo Birdlifen tiedottaja Lauri Hänninen.

Lintuharrastajien mukaan tämä vuosi on bongareiden kannalta viimevuotista mukavampi myös siksi, että lintuinfluenssan pelko on toistaiseksi turha.

- Tilanne on tänä keväänä hyvin erilainen kuin vuosi sitten. Luonnonvaraisista linnuista ei ole koko Euroopan alueella havaittu lintuinfluenssaa yli puoleen vuoteen. Ja vaikka tautia sitten löytyisikin, kannattaa muistaa että se on lintujen tauti, josta tavalliselle luonnossaliikkujalle ei käytännössä aiheudu mitään vaaraa.

Tänään kaunis sää saikin sankat bongarijoukot liikkeelle. Helsingissä on bongattu jo petolintujakin.

- Västäräkki ja punarinta, pulmuset oli näkyvillä hyvin. Oli myös haukkoja, kanahaukkaa, varpushaukkaa, hiirihaukkaa. Viime vuonna Viime vuonna mulla näin koko vuonna noin 180 lajia ja nyt minulla on tänä vuonna jo 80 eri lintua. Että kyllä se aika hyvä on tähän aikaan vuodesta, Anne Kananen kuvaa bongauksen sujumista.

- Muutto on alkamassa, päämuutto ei ole linnuille vielä tullut. Ensimmäiset sulat on jo, yöpakkanen on tehnyt tehtävänsä eli ranta on jäässä. Tässä ovat nämä peruslinnut, jotka tulevat yleensä ensimmäisinä Suomeen, mitään harvinaisuuksia ei vielä ole näkynyt, sanoo puolestaan Esa Klementtilä.

BirdLife Suomen mukaan jatko riippuu nyt ilmojen herrasta.

- Jos säät jatkuvat keväisinä, on pääsiäisen seudusta tulossa hyvin mielenkiintoinen. Silloin on varmasti hanhimuutto käynnissä ja erityisesti länsirannikolla pellot täyttyvät lepäilevistä hanhista. Petolintuja on odotettavissa ja uskon että peipon laulu - mukava, raikas kevätääni - kuuluu silloin jo monilla pihamailla, tiedottaja Lauri Hänninen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.