Muutto vaatii organisointia

Muutto on aina iso urakka, joka vaatii monenlaista järjestelyä. Suunnittelemalla huolella ja toteuttamalla maltilla muutosta voi tehdä miellyttävän ja onnistuneen yhteisen projektin. Kahden talouden yhdistäminen vaatii lisäannoksen mielikuvitusta ja organisointikykyä.

Muutto on aina rankkaa, teki sen kuinka järjestelmällisesti tahansa. Kiistaton tosiasia on kuitenkin se, että hyvällä suunnittelulla ja etukäteisvalmisteluilla voi muutosta tehdä huomattavasti helpomman ja mukavamman. Muuttoa ennen on hyvä esimerkiksi siivota uusi asunto mahdollisimman puhtaaksi ennen tavaroiden sisään kantoa. Vaikka muuton yhteydessä tuleekin uutta likaa, sen saa kyllä helposti putsattua pois kaiken lopuksi. Itse muuttoa voi helpottaa jo pienilläkin järjestelyillä.

Turhat tavarat kierrätykseen

Muutto on erinomainen syy tehdä perusteellinen inventaario omista tavaroista ja vaatteista. Samalla kun täyttää muuttolaatikoita, voi miettiä, mille tavaroille on oikeasti käyttöä ja mille ei. Vuosien saatossa kaappeihin ja vinttikomeroihin kertyy paljon täysin turhanpäiväistä tavaraa. Myös vaatekaappien inventaario on paikallaan. Vanhoja, pieniksi käyneitä vaatteita voi viedä kierrätykseen tai jos on aikaa, niin myydä vaikka kirpputoreilla.

Kahden talouden muuttaessa saman katon alle on luonnollisesti monia tavaroita kaksin kappalein. Myös näistä ylimääräisistä tavaroista on hyvä luopua ennen varsinaista muuttopäivää, jottei uuteen kotiin tule mitään turhaa tavaraa. Myös muuttokuorma pysyy näin hieman hallitumman kokoisena.

Pieniä ja suuria laatikoita

Muuttolaatikoiden kanssa on hyvä olla tarkkana, eli isoihin laatikoihin kannattaa pakata kevyempiä tavaroita ja pienempiin vastaavasti painavampia. Näin tavaroiden kantaminen on muuttoporukalle mieluisampaa, ja laatikoiden lastaaminen muuttoautoon onnistuu paremmin. Kun tavarat on pakattu järjestelmällisesti painavat ja kevyet tietyllä tavalla, niin vältytään myös mahdollisilta selän nyrjäytyksiltä.

Pakkaamisessa kannattaa hyödyntää teippiä ja tussia oikein kunnolla. Kunkin pakatun laatikon päälle on hyvä laittaa pala teippiä ja siihen teksti, mihin huoneeseen laatikko kuuluu. Näin muuttoporukka voi uudessa asunnossa kantaa laatikot suoraan oikeisiin huoneisiin ja purkaminenkin on myöhemmin helpompaa ja joutuisampaa. Lisäksi laatikoihin on hyvä merkitä isoilla kirjaimilla, mikäli sisältö on helposti rikkimenevää.

Kaikki tekstiilit ja vaatteet on helppo pakata suoraan isoihin jätesäkkeihin ja teippeihin vain merkinnät mitä kukin pussi sisältää. Jätesäkkejä on helppo kantaa, ne menevät pienempään tilaan kuin laatikot ja niistä tulee huomattavasti vähemmän pakkausjätettä.

Porukalla aina helpompaa

Kun kaikki tavarat on pakattu siististi ja uusi koti valmiina odottamassa tavaroita, voi muutto virallisesti käynnistyä. Jotta muutosta ei tulisi painajaismaista työpäivää, kannattaa kutsua sopivan kokoinen muuttoporukka kokoon. Isolla porukalla laatikot ja pussit vaihtavat nopeammin osoitetta, eikä kenellekään tule liian raskasta taakkaa. Lisäksi mukavalla porukalla muutto voi olla hauska yhteinen projekti.

Muutto on kuitenkin hikistä puuhaa, joten talkooporukalle on hyvä varata tarpeeksi juotavaa ja mahdollisesti muuton päätteeksi tarjota vaikka keittoa tai esimerkiksi pizzat lähiravintolassa. Ruoka ja juoma maistuvat raskaan uurastuksen jälkeen, ja niiden tarjoaminen on samalla hyvä tapa kiittää avusta.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Futureimagebank ja Johanna Tamminen

Lue myös:

    Uusimmat