Mainos

Muutto EU-alueen sisällä helpottuu

EU-maiden kansalaisille ja heidän perheenjäsenilleen esitetään nykyistä laajempaa oikeutta oleskella toisissa EU-maissa. Komission direktiiviehdotuksen mukaan unionin kansalainen voisi oleskella maassa kuusi kuukautta pelkän passin tai henkilötodistuksen turvin.

Direktiiviehdotuksen mukaan myös perheenjäsenen määritelmä laajenisi. Avopuolisot kuuluvat mukaan, jos vastaanottava maa lainsäädännössään rinnastaa avo- ja aviopuolisot. Ehdotus yhtenäistäisi nykyistä sääntelyä, kun yhdeksän direktiiviä ja kaksi asetusta koottaisiin yhteen. Oleskelulupaa ja mahdollisesti viisumia vaadittaisiin perheenjäseniltä, jotka eivät ole EU-maan kansalaisia.

EU-kansalaiset saisivat rekisteröityä toiseen EU-maahan eli heidän ei tarvitse varsinaisesti hakea oleskelulupaa. Opiskelijoilta voidaan vaatia todistusta siitä, että he ovat kirjoilla oppilaitoksessa. Neljän vuoden laillisen oleskelun jälkeen unionin kansalainen ja hänen perheenjäsenensä saavat normaalitapauksessa pysyvän oleskelulupakortin.

Nykyään toisessa EU-maassa saa oleskella kolme kuukautta ilman erityisiä muodollisuuksia. Lähtökohta on, että toiseen maahan muuttavalla EU-kansalaisella pitää olla riittävät varat, ettei hänen tarvitse turvautua vastaanottavan maan sosiaaliturvaan. Maahantuloa ja oleskelua voidaan rajoittaa muillakin perusteilla: yleiseen järjestykseen tai kansanterveyteen liittyvistä syistä. Rikostuomio ei ole automaattisesti peruste karkottamiselle, eikä maahantulokielto saa olla elinikäinen.

Suomessa direktiiviehdotus aiheuttaisi muutoksia ulkomaalaislakiin, jota parhaillaan uudistetaan. Muutoksen ei uskota aiheuttavan nykyistä suurempaa muuttoaaltoa Suomeen - nykyään vain harva EU-kansalainen on asettunut tänne.

Hallitus kirjelmöi esityksestä eduskunnalle tänään. Asian käsittely on vielä alkuvaiheessaan, joten Suomi ei ole vielä muodostanut asiaan lopullista kantaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.