Mainos

Muutosturva käynnistynyt vaisusti

Irtisanottuja varten kehiteltyyn työllistymisohjelmaan odotettiin hakevan ainakin noin puolet vuosittain kaikkiaan 35 000:sta irtisanotusta. Tällä hetkellä ohjelmaan on hakeutunut vasta 2 500 työttömäksi jäänyttä.

Kovalla rummutuksella julkisuuteen tuotu muutosturva ei ole työllistymisohjelman osalta täyttänyt odotuksia. Työttömäksi jääneet ovat kyllä olleet kiinnostuneita työllisyysohjelmasta, mutta varsinaiset hakijamäärät ovat jääneet vähäisiksi.

Työvoimaneuvoja Mikael Krook Kokkolan työvoimatoimistosta:

- Kokkolan toimiston alueella tehty pariymmentä näitä työllistymisohjelmia.

Syykin on selvä: kaikki eivät halua korotettua päivärahaa, joka edellyttää työvoimapoliittiseen koulutukseen eli niin sanotuille kursseille osallistumista. Suurempi syy on vaikea pääsy työllisyysohjelmaan: määräaikaisen työntekijän on pitänyt olla saman työnantajan palveluksessa peräti kolme vuotta viimeksi kuluneen kolmen ja puolen vuoden aikana.

- Määräaikaisilta edellytetään aika pitkää määräaikaisuutta, että voi kuulua tämän piiriin.

Tilanne on ongelmallinen erityisesti hoito- ja palvelualoilla, joissa vakinaiset työsuhteet ovat vähenemässä, eikä sama työnantaja pysty työllistämään yhtäjaksoisesti vuosikausia.

Työttömien toimintakeskuksen työharjoittelija Päivi Soisalo: Nykyään ei kukaan varmaan saa pysyvää työpaikkaa, että ne on määräaikaisia ja lyhytaikaisia niin aika mahdotonta, jos se vielä kohdistuu samassa firmassa.

Vaikka ansiosidonnainen päiväraha kohoaisi 56 prosentista 70 prosenttiin, nousu saattaa hävitä menetetyissä etuuksissa.

- Jos olet perheellinen niin kuin minäkin olen, vaikuttaa tämä hyvin äkkiä esimerkiksi asumistukeen ja kaikkeen.

Eniten irtisanotut ovat kritisoineet koulutusvaatimusta, joka käynnistyy 20 työttömyyspäivän jälkeen.

- Sitä on hieman tiedusteltu ja varmennettu, että minkälaisiin koulutuksiin sitä voisi saada, mutta se on lähinnä näihin, joihin hakeudutaan meidän kautta.

Muutosturvan kiitellyin osa on mahdollisuus hakea uutta työtä palkallisena aikana irtisanomisen jälkeen. Palkallista työnhakuaikaa voi saada työsuhteen pituudesta riippuen 5-20 päivää.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 22.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.