Mainos

Muutos hiusvärissä voi olla merkki tulehduksesta

Lohkeilevat kynnet, muutokset hiuksissa ja kuiva iho ovat tyypillisiä suomalaisia vaivoja, varsinkin pimeällä ja pitkällä talvikaudella.

Ihon ja elimistön pienet muutokset voivat kuitenkin olla merkkejä vakavammistakin sairauksista. Verkkolehti Forbesin mukaan kehon tulkitseminen ei ole helppoa, mutta itseään tarkkailemalla voi monet sairaudet huomata jo ennen niiden muuttumista vakaviksi.

Esimerkiksi jokaisen naisen, iästä riippumatta, olisi tärkeää tarkkailla rintojaan ihomuutosten ja kyhmyjen varalta. Näin mahdollinen rintäsyöpä voidaan löytää jo alkuvaiheessa, jolloin sen hoito on huomattavasti helpompaa.

Jotkut kehon reaktiot, kuten aivastaminen kirkkaassa auringonpaisteessa, ovat ainoastaan reflektejä, joista ei tarvitse olla huolissaan. Sen sijaan esimerkiksi korvannipukan kasvu voi olla merkki kohonneesta sydän- ja verisuonisairauksien ja diabeteksen riskistä.

Terveen järjen käyttö on sallittua. Jokaisen kutinan takia ei lääkäriin tarvitse mennä, mutta joskus itsestäänselvältä kuulostavien oireiden vuoksi kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen.

Esimerkin tästä antaa Body Signs -kirjan kirjoittaja Joan Liebmann-Smith, joka puhuu omasta kokemuksestaan.

Saatuaan lapsen 25 vuotta sitten, hän alkoi laihtua nopeasti ja oli jatkuvasti nälkäinen, janoinen ja kuumissaan. Monet sanoivat, että tuntemukset ovat täysin normaaleja tuoreelle äidille, kunnes eräs ystävistä huomasi möykyn Liebmann-Smithin kaulassa.

Kyseessä oli kilpirauhasen liikatoimintaan liittyvä häiriö, joka olisi saattanut olla hoitamattomana hengenvaarallista.

Terve iho, puhdas keho

Oman elimistönsä tarkkailu kannattaa aloittaa ihon kunnon kartoittamisesta.

Muutokset ihossa, käsissä ja kynsissä voivat olla merkkejä monenlaisista, enemmän ja vähemmän vaarallisista terveyspulmista.

Kynnet, jotka kaartuvat alaspäin, voivat vihjata, ettei keho saa tarpeeksi happea, kun taas ylöspäin kaartuvat kynnet voivat olla merkki ravinnonpuutteesta.

Jos huomaa muutoksia hiustensa värissä, erityisesti läiskiä tai raitoja, asiaan kannattaa kiinnittää huomiota.

Muutokset voivat kertoa haavaisesta paksusuolentulehduksesta, joka aiheuttaa kivuliaita tulehduksia paksusuoleen.

Röyhtäily ja hikka ovat normaaleita, joskin kiusallisia seurauksia esimerkiksi raskaasta ateriasta ja alkoholin nauttimisesta. Jatkuessaan niiden syy kannattaa kuitenkin selvittää, sillä ruuansulatusjärjestelmä voi ilmoittaa näillä oireilla jopa kasvaimesta palleassa.

Punaiset jäljet ihossa voivat olla psoriasiksesta, mutta aivan yhtä hyvin olla ohimenevää ihottumaa. Ihan kaikkien muutosten takia ei siis tarvitse mennä lääkäriin tai apteekkiin.

Mitä tehdä kun kutiaa tai aivastuttaa?

Monet vaivat hoituvat levolla ja rauhoittumalla. Jos jokaista vaivaa ja muutosta alkaa miettiä tarkkaan, voi iskeä lääkärikirja-efekti: Minullahan on ihan varmasti kuolemantauti!

Muutokset kannattaa kuitenkin ottaa vakavasti ja käydä lääkärillä mieluummin turhaan kuin liian myöhään. Myös terveysneuvonta numerossa 09-10023 auttaa sekä hoidossa että hoitoon hakeutumisessa. Palvelu on auki ympäri vuorokauden.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.