Mainos

Muutamassa päivässä selviää, onko Isisiä vastaan saatu "suuri voitto"

Irakissa viranomaiset ovat tutkineet tietoja, joiden mukaan ääri-islamilaisen Isis-järjestön korkea-arvoisin johtaja olisi kuollut Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmaiskussa.

Epävirallisten tietojen mukaan Abu Bakr al-Baghdadi olisi saanut surmansa tai haavoittunut vaikeasti Mosulin lähellä tehdyssä iskussa.

Yhdysvaltain asevoimat on vahvistanut liittouman iskeneen myöhään perjantaina Isisin johtajien kokousta vastaan. Iskujen tarkoituksena oli muun muassa rajoittaa järjestön liikkumatilaa ja kommunikointikykyä.

Asevoimien edustajan mukaan ei ole kuitenkaan varmuutta siitä, oliko al-Baghdadi kohteessa.

Myöskään Britannian armeijan esikuntapäällikkö kenraali Nicholas Houghton ei voinut vahvistaa al-Baghdadin mahdollista kuolemaa.

– Luultavasti lopullisen varmuuden saaminen kestää joitakin päiviä, Houghton sanoi BBC:n televisiolähetyksessä.

Jos tiedot al-Baghdadin kuolemasta osoittautuvat tosiksi, merkitsisi tämä liittoumalle suurta voittoa Isisin vastaisessa taistelussa. 

Al-Qaidan johtajaa vaikutusvaltaisempi 

Yhdysvallat on luvannut Abu Bakr al-Baghdadin vangitsemisesta 10 miljoonaa dollaria eli noin 8 miljoonaa euroa. Joidenkin asiantuntijoiden mielestä hän on jopa vaikutusvaltaisempi kuin al-Qaida-verkoston johtaja Ayman al-Zawahiri.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama  totesi, että amerikkalaisten lisäjoukkojen lähettäminen Irakiin merkitsee uutta vaihetta Isisin vastaisessa taistelussa.

– Pelkästään Isisin etenemisen pysäyttämisen sijaan voidaan nyt hyökätä, Obama sanoi CBS:n uutisille.

Perjantaina Obaman ilmoitettiin hyväksyneen jopa 1500 amerikkalaissotilaan lähettämisen Irakiin koulutustehtäviin.

Obaman mukaan sotilaat eivät osallistu maasodankäyntiin. Sen sijaan Yhdysvaltain johtama liittouma auttaa Irakin joukkoja ilmaiskuilla, kun joukot ovat valmiina hyökkäykseen Isisiä vastaan.

Syyriassa pari kuukautta jatkuneissa taisteluissa Kobanen kurdikaupungista on kuollut yli tuhat ihmistä, ilmoitti brittitaustainen Syrian Observatory for Human Rights -järjestö sunnuntaina. Suurin osa kuolleista on ollut Isisin taistelijoita.

Expressen-lehden mukaan viime päivien aikana kolme Isisin riveissä taistellutta ruotsalaista on kuollut ilmaiskuissa Kobanessa saamiinsa vammoihin.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.