Muusikko rehkii lavalla kuin kilpaurheilija

Tutkimuksen mukaan rock-muusikko tekee keskiraskasta, keikan aikana jopa raskasta työtä.

Esimerkiksi kitaristin ja laulajan työ lavalla vastaa kuormittavuudeltaan muuttamista. Rumpalin työtä voidaan verrata halkojen hakkaamiseen, muurarin työhön tai kilpasulkapalloon. Basson soitto puolestaan vastaa lihanleikkaajan työtä tai nyrkkeilysäkin takomista.

Rokkarin työn kuormittavuutta selvitettiin Suomessa ensimmäistä kertaa. Työterveyslaitoksen tutkimukseen osallistuneet ovat Apulanta-yhtyeen jäseniä.

Työn fyysisyydestä huolimatta laulaja Toni Wirtanen korostaa henkisen palautumisen tärkeyttä

- Keikkojen jälkeen oikeastaan ainoa millä voi hyvinvoinnistaan huolehtia - tai se mitä minä teen - on kaikkea sellaista muuta, mikä ei liittyisi keikkailuun. Jos tämä joskus johonkin kaattu, niin tää kaatuu henkiseen puoleen. Ainahan fyysistä palutumista pystyy edesauttamaan palautusjuomilla, vitamiineilla ja proteiineilla, mutta omalle päälle ei voi tehdä mitään, sanoo Toni Wirtanen.

Keikalla muusikoiden sydän löi 128-144 kertaa minuutissa. Tutkijan mukaan vain harvoissa ammateissa työskennellään yhtä pitkiä aikoja yhtä korkealla teholla.

Fyysinen työ näkyy myös muusikoiden kunnossa. Laboratoriomittausten mukaan Toni Wirtasen, Sipe Santapukin ja Sami Lehtisen aerobinen suorituskyky on parempi kuin samanikäisten suomalaismiesten keskimäärin.

Katso Apulanta-yhtyeen Toni Wirtasen haastattelu (toim. Nina Rahkola):

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat