Mainos

Muuntunut virus herättää pelkoja lintuinfluenssan leviämisestä

Tutkijat uskovat, että virus on saattanut muuntua siipikarjalle Aasialle annettujen joukkorokotusten seurauksena.

Asiantuntijat varoittavat jälleen maailmanlaajuisen lintuinfluenssaepidemian uhkasta. Hongkongilaisten ja amerikkalaisten tutkijoiden mukaan uusi vastustuskykyinen H5N1-viruksen kanta on havaittu Kiinassa, ja se on jo levinnyt Kaakkois-Aasiassa.

Tutkijat uskovat, että virus on saattanut muuntua siipikarjalle Aasialle annettujen joukkorokotusten seurauksena.

Viruskanta havaittiin ensimmäistä kertaa Fujianin maakunnassa Kiinassa maaliskuussa 2005, minkä johdosta se on nimetty "Fujianin kaltaiseksi virukseksi". Tämän jälkeen se on näyttänyt kuudessa maakunnassa Kiinassa enenevässä määrin syrjäyttävän muut H5N1-viruskannat.

Kantaa on todettu siipikarjassa muun muassa Malesiassa, Laosissa ja Thaimaassa, ja ihmisissä Thaimaassa. Sen uskotaan leviävän edelleen Euraasiassa.

Hongkongin yliopiston ja amerikkalaisen St. Juden lasten tutkimussairaalan tutkijat ovat esittäneet havaintonsa artikkelissa, joka on julkaistu amerikkalaisessa Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa.

Tutkijoiden mukaan uudesta viruskannasta on lyhyessä ajassa tullut hallitseva kanta laajalla maantieteellisellä alueella, ja tämä muodostaa selvän haasteen nykyisille taudinhallintayrityksille.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.