Muuntohuumeiden uusin ilmiö: Synteettistä kannabista sähkösavukkeessa

Sähkötupakoihin myytävät muuntohuumeliuokset ovat yleistyneet Euroopassa.

Liuokset sisältävät synteettistä kannabista, mikä usein aiheuttaa arvaamattomampia vaikutuksia kuin perinteinen kannabis.

– Synteettinen THC saattaa olla hengenvaarallista, mitä kannabis ei yleensä ole. Haittavaikutuksia voivat olla myös kouristukset ja kaliumtason laskeminen, sanoo yksi Euroopan johtavista muuntohuumetutkijoista, professori Volker Auwärter Freiburgin yliopistosta Saksasta.

Tulli on tietoinen ilmiöstä myös Suomessa. Toistaiseksi se ei ole kuitenkaan törmännyt suuriin liuoseriin.

Perinteisesti synteettistä kannabista poltetaan sätkänä tupakan seassa.

– Kyseessä on farmakologisesti sama aine. Sinänsä ei ole väliä, poltetaanko sitä tupakkana vai liuoksena, Auwärter sanoo.

Kilpajuoksu ei lopu koskaan

Auwärterin mukaan koko Eurooppa kamppailee muuntohuumeiden kanssa samaan tapaan kuin Suomi.

Uusia aineita tulee markkinoille kymmenittäin vuodessa, eivätkä lainsäätäjät ehdi luokitella niistä laittomiksi huumeiksi kuin murto-osan.

– Muuntohuumeista voi tehdä satoja ellei tuhansia eri versioita vain pieniä muutoksia tekemällä. Kilpajuoksu ei lopu koskaan. Käytännössä kaikista huumeista on olemassa synteettisiä versioita tarjolla, Auwärter kuvaa tilannetta.

Muuntohuumeet:

Muuntohuumeet ovat nimensä mukaisesti muunnelmia niin sanotuista perinteisistä huumeista.

Uusia muuntohuumeita tulee markkinoille kymmeniä vuosittain.

Aineet ovat lähtökohtaisesti laillisia ennen kuin ne luokitellaan laissa huumeiksi. Luokittelu vie aikaa.

Ennen huumeiksi luokittelua, suuri osa aineista luokitellaan lääkkeiksi. Lääkkeiden tilaaminen postitse ulkomailta on laitonta, mutta rangaistukset ovat lievempiä kuin huumausainerikoksista.

Muuntohuumeet tilataan yleensä netistä ja Suomen tulli törmää niihin vuosittain yli tuhat kertaa.

Muuntohuumeiden vaikutukset ovat usein arvaamattomia ja ne ovat Suomessakin aiheuttaneet useita kuolemia.

Tunnetuimpia muuntohuumeita Suomessa ovat olleet Jehova, Daisy, mdpv ja Spice.

Eurooppalaisissa tutkimuksissa moni muuntohuumeiden käyttäjä sanoo suosivansa niitä nimenomaan niiden laillisuuden takia. Lisäksi niistä on vaikeampi jäädä kiinni.

– Niiden käyttö ei useinkaan paljastu perinteisten huumeiden testaamiseen tarkoitetuissa pikatesteissä. Tämäkin on yksi syy niiden suosioon.

Väliaikaisesta laillisuudestaan huolimatta muuntohuumeet ovat yleensä perinteisiä huumeita vaarallisempia. Ensinnäkään aine ei aina ole sitä, mitä käyttäjä luulee ostaneensa.

– Toisekseen on hankala tietää, paljonko sitä on otettava. Jos ainetta käyttää liian vähän, sillä ei välttämättä ole vaikutusta. Jos sitä ottaa hieman lisää, siitä saattaakin tulla yliannostus, Auwärter sanoo.

Tutkijat koekaniineina

Helsingissä Kliinisen kemian tutkimussäätiön järjestämässä seminaarissa puhunut Auwärter on uranuurtaja muuntohuumetutkimuksessa.

Hän tunnisti tutkimusryhmänsä kanssa ensimmäisen muuntohuumeeksi luokitellun aineen Saksassa vuonna 2008. Spice-nimellä myydystä "yrttiseoksesta" löytyi synteettistä kannabista.

– Meille alkoi tulla puheluita, joissa kerrottiin, että selvästi pilvessä olevien ihmisten kannabistestit osoittautuivat negatiivisiksi. Tilasimme Spiceä netistä tutkiaksemme sitä tarkemmin, Auwärter kuvaa.

Ryhmä yritti etsiä päihdyttävää ainetta seoksesta, mutta turhaan. Moni epäilikin aineen aiheuttavan lähinnä plasebo-vaikutuksen, mutta ryhmä halusi vielä yrittää. He ryhtyivät itse koekaniineiksi.

– Kokeilimme ainetta pienen määrän ja parin minuutin kuluttua vaikutus alkoi tuntua kunnolla. Verenpaine nousi, sydän alkoi tykyttää. Jotain oli pielessä, Auwärter kuvaa.

Vaikutukset olivat suurelta osin kuin kannabiksessa, mutta joitain erojakin löytyi. Vuoden lopulla tutkijat pystyivät nimeämään vaikuttavan aineen synteettiseksi kannabikseksi.

– Muuntohuumeiden ensimmäinen sukupolvi syntyi tämän myötä. Ennustimme jo silloin, että tästä löydöstä seuraa vielä paljon ongelmia. Olimme oikeassa, Auwärter päättää.

Lue myös:

    Uusimmat