Mustikan satokausi jatkuu ainakin pari viikkoa

Mustikkasato keskimääräinen, puolukkaa parin viikon päästä

Mustikkasadosta tulee tänä kesänä valtakunnallisesti keskimääräinen. Satokausi on vielä käynnissä. Mustikkaa on nyt runsaasti tarjolla toreilla ja vähittäiskaupoissa. Parin viikon kuluttua saatavuus vähenee, kun myös maan pohjoisosissa pääosa sadosta on poimittu. Saaristoista ja paikoilta, joilla yöpakkasia ei esiinny, on hyvälaatuista mustikkaa poimittavissa vielä pitkälle syksyyn.

-Vaikka helle heikensi satoa kuivilla kasvupaikoilla, on marjaa tullut kosteimmilla paikoilla kohtuullisesti. Toreilla ja kaupoissa mustikkaa riittää, lupaa Simo Moisio Arktiset aromit -yhdistyksestä. Parin viikon kuluttua käynnistyy puolukkasesonki.

Mustikka tuottaa vuosittain Suomen luonnossa, ilman tuotantopanoksia, 150-200 miljoonan kilon suuruisen sadon. Tästä määrästä kotitaloudet poimivat omiin pakastimiinsa 8-14 miljoonaa kiloa. Myyntiin mustikkaa poimitaan sadon mukaan vaihdellen 2,5-4,5 miljoonaa kiloa.

Mustikan ohella luonnossa ovat nyt kypsiä juolukat, luonnonvadelmat ja variksenmarjat. Myös niiden sato on tänä kesänä hyvä. Puolukka kypsyy elo-syyskuun vaihteessa. Puolukasta saadaan hyvä sato koko maassa. Hyvänä vuonna puolukkaa kasvaa Suomen luonnossa 500 miljoonaa kiloa, josta kerätään talteen 25-27 miljoonaa kiloa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja